Dominika Wójciak wydała już kilka książek kulinarnych, ostatnia "Sezonowe warzywo" jest teraz najczęściej używaną książką z mojej biblioteczki. Sezonowość jest coraz bardziej promowana, świadomość jest większa. Ważne, żeby zrozumieć o co chodzi w sezonowości i wybierać najlepsze w danym momencie warzywa. Mają wtedy najwięcej smaku i wartości odżywczych. Taka żywność jest też najtańsza.
W książce rozdziały są podzielone na konkretne warzywa: szparagi, pomidor, bakłażan, papryka, brukselka, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa i ogórek. To uniwersalne o dobrze znane warzywa. Na każde z nich dostajemy kilka ciekawych pomysłów. Szczególnie cieszy mnie pietruszka, którą bardzo lubię i korzeń zawsze mam w kuchni. Nie jest tylko dodatkiem do zupy jarzynowej, można zrobić z niej wiele ciekawych potraw i deserów. Pieczona nabiera jeszcze więcej słodyczy.
Poza przepisami doceniam też estetykę prezentowanych potraw. Potraktowanie warzyw deserowo, warzywa korzeniowe podane jako budyń czy dodane do ciasta dobrze przełamać naturalną wanilią czy kardamonu. Brownie z dodatkiem bakłażana spróbuję niebawem. Upieczony bakłażan dodaje kremowości i takie brownie będzie pewnie pyszne.
Dominika bawi się konsystencją, formę i sposobem podania dobrze znanych warzyw. Przypomina o niektórych zapomnianych i niedocenionych warzywach. Gotuje smacznie i prosto, robi piękne zdjęcia. Chodzi swoimi kulinarnymi ścieżkami, bardzo trafia w mój smak, lubię jej książki, tą szczególnie. Polecam Sezonowe Warzywo, szczególnie teraz kiedy mamy wysyp polskich warzyw. Znacie tą książkę? Może macie inne ulubione książki kulinarne?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz