Doktor Ewa Dąbrowska te lekarz kliniczny zajmujący się leczeniem chorób wewnętrznych oraz pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. Wynikiem jej badań stało się opracowanie diety warzywno-owocowej. Wysoka skuteczność diety przyczyniła się do powstania pierwszego Ośrodka Wczasów Zdrowotnych.
Podstawowym założeniem diety Ewy Dąbrowskiej jest fakt, iż organizm ludzki jest zdolny do samoleczenia (tzw. odżywianie endogenne). Jego możliwości są w dużym stopniu uzależnione są od tego, w jaki sposób się odżywia. Dieta warzywno-owocowa ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, pobudzenie somoleczących mechanizmów i przywrócenie go do zdrowia, poprzez uzupełnienie witamin, enzymów oraz mikroelementów.
Ta metoda to rodzaj głodówki leczniczej, po której zaleca się włączenie na stałe do swojego sposobu żywienia warzyw, owoców, ziaren i roślin strączkowych i zrezygnowanie z produktów z białej mąki, słodyczy, żółtego sera, mięsa, oleju, kawy, napojów gazowanych, alkoholu, papierosów.
Kuracja żywieniowa Ewy Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów:
- I etap – oczyszczenia; spożywanie wyłącznie warzyw i owoców (maksymalnie 42 dni),
- II etap – wprowadzanie na stałe zdrowego żywienia.
W pierwszym etapie diety zaleca się spożywanie warzyw niskoskrobiowych takich jak: sałata, marchewka, natka pietruszki, pomidor, papryka, ogórki, kabaczek, dynia, brokuły, kalafior, kapusta, rzodkiewka, pietruszka, seler, buraki, marchewka oraz owoców niskocukrowych: grejpfruty, cytryny, jabłka i jagody. Napoje polecane przez doktor Dąbrowską to przede wszystkim woda, soki warzywne i owocowe oraz herbaty ziołowe.
Należy pamiętać, że najzdrowsze są surowe owoce i warzywa, ponieważ zawierają najwięcej witamin i aktywnych enzymów. Istotnym elementem jest także nawadnianie organizmu, któremu powinno się zapewnić co najmniej 2 litry wody dziennie. Dieta dostarcza do 800 kcal dziennie oraz 20-krotnie mniejszą ilość tłuszczu niż zwyczajna dieta. Z tego powodu w trakcie jej stosowania organizm doświadcza oczyszczenia i zmian w procesie metabolizmu, a następnie przystępuje do regeneracji. Na początku diety może wystąpić uczucie osłabienia, bóle głowy i inne objawy uboczne, spowodowane usuwaniem toksyn z ciała, ale już po kilku dniach następuje poprawa i rewitalizacja.
Stosowanie diety Ewy Dąbrowskiej przez ludzi zdrowych ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, które skutkuje poprawą jakości snu, poprawą energii, a także zwiększeniem sprawności zarówno fizycznej jak i umysłowej. Owocowo–warzywna kuracja żywieniowa polecana jest także osobom z osłabioną odpornością, osłabionym układem hormonalnym oraz nerwowym. Dieta Dąbrowskiej sprawdza się także u osób, u których występują choroby endokrynologiczne. Wykazano także, że post dr Dąbrowskiej zapobiega chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym. Na dietę nie powinny przechodzić osoby stosujące leki hamujące układ immunologiczny oraz osoby chorujące na raka w zaawansowanym stadium. Dieta Dąbrowska nie jest wskazana także dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących.
Najważniejszym skutkiem jest wzmocnienie organizmu, jednak sporo osób zaczyna swoje zainteresowanie dietą Dąbrowskiej z uwagi na jej pozytywne działanie w zakresie redukcji masy ciała. Dieta owocowo-warzywna powoduje, że organizm zaczyna korzystać ze wspomnianego już „odżywiania wewnętrznego”. Oznacza to, iż pobiera, niezbędną do działania procesów w mózgu, glukozę ze złogów białek, które zalegają w organizmie, a nie z pokarmu, który jest dostarczany w ramach posiłków. Skutkiem tego procesu jest obniżony poziom odczuwania głodu już po kilku dniach diety oraz brak pragnienia jedzenia produktów mięsnych oraz słodyczy. Dodatkowo proces ten wpływa pozytywnie na samopoczucie, przemianę materii, zwiększa wydolność ruchową i dodaje energii, którą warto spożytkować uprawiając sporty wspomagające odchudzanie.
Zaczęłam dzisiaj, planuję 2 tygodnie diety warzywnej, kolejne dwa będzie trwało wychodzenie z postu. Przechodziłam taką kurację dwukrotnie i było ciężko. Brakowało energii, bolała mnie głowa, ale po kilku dniach czułam się znacznie lepiej. Lubię przeprowadzać taki posty okresowo, zdecydowanie lepiej się po nich czuję. Jesień to dobry czas na taką dietę. Mam domowy zakwas z buraków, który piję codziennie rano i sporo pomysłów na warzywne dania. To czas dyni i warzyw korzeniowych, które bardzo lubię. Polecam książki dr Dąbrowskiej w której znajdziecie więcej informacji, wybrałam te najbardziej istotne.
Napiszę więcej po dwóch tygodniach na warzywach:)
Napiszę więcej po dwóch tygodniach na warzywach:)
Macie doświadczenia z takę dietą?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz