Desery z tapioki wyglądają wyjątkowo ładnie. To ciekawy produkt, który ma neutralny smak i można doprawić go według uznania. Budynie i puddingi to najbardziej popularne zastosowanie tapioki. Można też zagęszczać nią sosy i zupy. Jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu.
Składniki: (na 4 porcje)
1/3 szklanki tapioki, może być drobna lub gruba
2 szklanki wody
600 ml mleka roślinnego (dodałam ryżowe)
3 łyżki ksylitolu
łyżeczka matchy
ziarenka z jednej laski wanilii
do dekoracji- owoce, płatki kokosa
Tapiokę płuczemy bardzo dokładnie do momentu, aż woda będzie klarowna. Zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy tapiokę, gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu. Co kilka minut mieszamy tapiokę, żeby nie przywierała i miała kremową konsystencję. Tapiokę gotujemy w garnku z grubym dnem. Po 15 minutach dodajemy mleko roślinne, dosładzamy deser do smaku do dodajemy matchę, jeśli chcemy uzyskać zielony kolor. Dodajemy też pestki z laski wanilii. Gotujemy przez kolejne 20-30 minut, do momentu kiedy kuleczki będą przeźroczyste.
Gotowy deser powinien mieć lejącą konsystencję. Przełożyłam go do słoiczków i po przestygnięciu odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Podałam go z domową konfiturą, którą zrobiłam podgrzewając w garnku mrożone owoce leśne z odrobiną agaru. Posypałam prażonymi płatkami kokosa i gotowe. Z podanych składników zrobiłam 4 porcje puddingu. Wyszedł pyszny:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz