Domowa przyprawa piernikowa
Cześć!
Zimą przyprawy korzenne kończą się u mnie bardzo szybko. Do gotowych mieszanek piernikowych często dodawany jest cukier, dlatego wolę robić ją sama. Zajmuje to kilka chwil, a domowa mieszanka jest bardzo aromatyczna. Przyda się do domowych ciast, pierniczków, naleśników, ale też do herbaty czy chai tea.
Mieszamy wszystkie składniki i szczelnie zamykamy w szklanym słoiku, dzięki temu aromat przypraw będzie zachowany na dłużej. Można wykorzystać mielone przyprawy, albo zmielić je samodzielnie w młynku czy w moździerzu. Mieszankę można modyfikować w zależności od tego jakie przyprawy lubicie najbardziej. Przydaje się kiedy chcę żeby potrawa była bardziej rozgrzewająca i aromatyczna:)
Zimą przyprawy korzenne kończą się u mnie bardzo szybko. Do gotowych mieszanek piernikowych często dodawany jest cukier, dlatego wolę robić ją sama. Zajmuje to kilka chwil, a domowa mieszanka jest bardzo aromatyczna. Przyda się do domowych ciast, pierniczków, naleśników, ale też do herbaty czy chai tea.
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA
7 łyżeczek mielonego cynamonu
2,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
szczypta ziela angielskiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz