Zdrowe odżywianie

niedziela, 3 grudnia 2017

Ekologiczne owoce i warzywa Mostfood w Sklepach Natura

Cześć!

Ekologiczna żywność ma coraz większą grupę odbiorców. Kupując produkty suche, nie zawsze zauważymy różnicę w smaku, w przypadku świeżych warzyw i owoców różnica jest ogromna. Mają intensywniejszy smak i zapach, widać różnicę w przechowywaniu i w czasie zachowania świeżości. Spróbowałam i nie wyobrażam sobie robić zakupów w wielkich marketach. 

Mieszkając w Krakowie zaopatruję się w Mostfood (Sklepy Natura), gdzie znajduję spory wybór warzyw i owoców. Co ciekawe nie płacę za to wiele drożej jak za warzywa w markecie, czasem ceny są porównywalne. Duży bukiet jarmużu kosztuje 6 zł, jabłka 2,95 za kilogram, dynia 3,50. Takie ceny nie odstraszają, a dostajemy o wiele lepszą jakość. Dużo gotuję i dbam o to skąd pochodzą moje zakupy.
Mostfood (Sklepy Natura) to rodzinna firma działająca w Krakowie ponad 20 lat, warzywa można zamawiać przez stronę internetową, albo wybrać się do sieci Sklepów Natura, gdzie w każdą środę dostarczane są świeże, ekologiczne i sezonowe warzywa z certyfikowanych gospodarstw. Najczęściej zaglądam do sklepu na ulicy Krakowskiej 26, ale są też trzy inne lokalizacje na ulicy Krupniczej, Zamenhofa i Balickiej. Poza warzywami i owocami można dostać też ogromny wybór zdrowej żywności. Nigdzie nie widziałam tak dużego wyboru moich ulubionych herbat Yogi Tea czy Pukka. Jest tam spory przekrój zdrowych produktów, w większości z certyfikowanych źródeł. 




Oznaczenia eko, bio, organic są nadużywane, jednak poparte certyfikatem dają pewność pochodzenia. Dobrej jakości żywność to najlepsza inwestycja w swoje zdrowie. Za lepszym smakiem idzie też znacznie więcej składników odżywczych i witamin. Najlepiej wybierać sezonowe i lokalne produkty, które trafiają do sklepu bezpośrednio od rolników. Dzięki temu zachowują świeżość i są najbardziej wartościowe. 

Jak kupować? 
Zamówienia online przyjmowane są do poniedziałku i realizowane w środę. Także w środę warto przyjść do sklepów po świeże warzywa i owoce. Są dostępne także w inne dni, a tuż po dostawie wybór jest największy. Będąc na miejscu warto zapoznać się z innymi produktami dostępnymi w sklepie. Lubię takie miejsca, wiele ciekawych produktów zgromadzonych w jednym miejscu, dobra obsługa i dostępność do wielu ciekawych marek.  



Kaszotto z pieczoną dynią

Sezon na dynię warto wykorzystać, jest smaczna i bardzo gęsta odżywczo. Zawiera sporo białka, witamin i składników odżywczych. Ciepłe, rozgrzewające dania są teraz najlepszą propozycją obiadową. Kremowa konsystencja, piękny kolor i kilka przenikających się aromatów tworzą pyszne danie.

Składniki (4 porcje)
- duża dynia Hokkaido (2 kg)
- 3/4 szklanki kaszy pęczak/kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 pomarańcza
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Ugotuj kaszę z odrobiną octu jabłkowego i solą, żeby nabrała smaku. Co jakiś czas mieszaj kaszę i razie potrzeby dolewaj do niej wody. W czasie kiedy kasza się gotuje pokrój dynię. Nie musisz jej obierać, skórka dyni Hokkaido jest miękka i jadalna. Pokrojoną na mniejsze kawałki dynie posyp przyprawami- papryką, kuminem, solą i pieprzem, dodaj łyżkę oliwy. Przełóż na blachę i piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C, do momentu kiedy będzie miękka. Pieczona dynia jest bardzo aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza niż ugotowana. 
3/4 dyni po upieczeniu zmiksuj na puree z odrobiną wody, płatkami drożdżowymi, tahiną, sokiem z pomarańczy i octem jabłkowym. Blenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. 
Do ugotowanej kaszy dodaj puree i dokładnie wymieszaj, pokrój resztę dyni i dodają ją do dania. Możesz podać kaszotto z świeżym ziołami, prażonym orzechami włoskimi/ laskowymi. 










Wpis przygotowany we współpracy z siecią sklepów Natura w Krakowie. 

Na hasło "ekocentryczka" mam dla Was -10% na owoce i warzywa w sklepach stacjonarnych. Zniżka obowiązuje do 15 grudnia. 

Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz