Świąteczne ciasto korzenne
Cześć!
Święta to wyjątkowy czas, który warto celebrować razem z bliskimi. Korzenne, pachnące ciasto piernikowe to najlepszy świąteczny deser. Bakalie są nieodłącznym elementem Świątecznego stołu. Przydają się przy wypiekach, kutii czy gotowaniu kompotu z suszonych owoców.
Jak wybrać dobre bakalie?
Najlepiej wybierać ekologiczne ze sprawdzonego źródła. Niektóre możemy przygotować sami z sezonowych owoców, a jeśli kupujesz gotowe zwróć uwagę czy nie mają dodatku siarki w składzie. Siarka jest popularnym środkiem konserwującym, który nie jest obojętny dla organizmu i niekorzystnie wpływa na zdrowie.
Bakalie kupuję nie tylko na Święta, orzechy i suszone owoce są dobrą zdrową przekąską na co dzień. Mimo to najwięcej bakalii ciągle sprzedaje się przed Świętami Bożego Narodzenia, są dodatkiem do wielu tradycyjnych potraw i ciast.
Mam dla Was przepis na proste ciasto piernikowe, jest lekkie i bardzo dobre. Ciasto, które można wymieszać w jednej misce i nie spędzać wiele czasu w kuchni. Jest aromatyczne, idealne na Święta.
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
2/4 szklanki cukru kokosowego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 szklanki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
1/2 szklanki puree z jabłek
garść pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki wody
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszaj suche składniki, upewnij się, że nie ma grudek. Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj odrobinę wody. Przelej masę do keksówki i piecz przez 50-55 minut. Po przygotowaniu możesz podawać je z kokosową bitą śmietaną, lukrem, cukrem pudrem.
Pozdrawiam,
Daria
Święta to wyjątkowy czas, który warto celebrować razem z bliskimi. Korzenne, pachnące ciasto piernikowe to najlepszy świąteczny deser. Bakalie są nieodłącznym elementem Świątecznego stołu. Przydają się przy wypiekach, kutii czy gotowaniu kompotu z suszonych owoców.
Jak wybrać dobre bakalie?
Najlepiej wybierać ekologiczne ze sprawdzonego źródła. Niektóre możemy przygotować sami z sezonowych owoców, a jeśli kupujesz gotowe zwróć uwagę czy nie mają dodatku siarki w składzie. Siarka jest popularnym środkiem konserwującym, który nie jest obojętny dla organizmu i niekorzystnie wpływa na zdrowie.
Bakalie kupuję nie tylko na Święta, orzechy i suszone owoce są dobrą zdrową przekąską na co dzień. Mimo to najwięcej bakalii ciągle sprzedaje się przed Świętami Bożego Narodzenia, są dodatkiem do wielu tradycyjnych potraw i ciast.
Mam dla Was przepis na proste ciasto piernikowe, jest lekkie i bardzo dobre. Ciasto, które można wymieszać w jednej misce i nie spędzać wiele czasu w kuchni. Jest aromatyczne, idealne na Święta.
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
2/4 szklanki cukru kokosowego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 szklanki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
1/2 szklanki puree z jabłek
garść pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki wody
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszaj suche składniki, upewnij się, że nie ma grudek. Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj odrobinę wody. Przelej masę do keksówki i piecz przez 50-55 minut. Po przygotowaniu możesz podawać je z kokosową bitą śmietaną, lukrem, cukrem pudrem.
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz