Mąki bezglutenowe- jak ich używać?
Cześć!
Mąki bezglutenowe nie są zawsze łatwe w obsłudze, trzeba się z nimi zapoznać. Można piec z nich pyszne ciasta, chleby, pierogi. Kiedy wybrać kasztanową, ryżową, a kiedy jaglaną? Zapraszam do dalszej części posta.
Mąka jaglana
Jest słodkawa i sypka, ma maślany zapach. Jest dobra jest wszelkiego rodzaju plasków, ciast kruchych, na wytrawnie i słodko. Dobrze łączy się z innymi mąkami i skrobią ziemniaczaną. Mąką jaglaną najlepiej zrobić w domu z lekko podprażonej kaszy jaglanej. Łatwo można zmielić ją z młynku do kawy.
Mąka z ciecierzycy
Orzechowa w smaku i aromacie, Można z niej piec ciasta, naleśniki, ciastka i omlety. Można zastąpić bułkę tartą i świetnie nadaje się do panierowania.
Dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba bezglutenowego, sprawia, że się nie kruszy i będzie ładniej wyglądał.
Zdecydowanie najczęściej robię z niej omlety wegańskie i bezglutenowe nachosy.
Mąka gryczana
Jest mało kleista i warto dodać do niej skrobię (ziemniaczaną, z tapioki, kukurydzianą), dzięki temu zwiększy się elastyczność ciasta.
Mąka gryczana z niepalonej kaszy bardzo przypomina mąkę pszenną, ma jednak orzechowy zapach. Ta z kaszy palonej ma mocniejszy i bardziej wyrazisty smak, przypomina mąkę żytnią, jest znacznie cięższa do tej z jasnej kaszy gryczanej.
Mąka gryczana sprawdzi się w kluskach, pierogach, plackach, naleśnikach, chlebach, ciastach i ciasteczkach. Najlepiej przygotowywać ją na bieżąco mieląc z młynku do kawy.
Mąka ryżowa
Różni się w zależności od odmiany ryżu, z jakiej została zrobiona. Najpopularniejsza jest biała i pełnoziarnista. Najczęściej wybieram tą z brązowego ryżu. Jest sypka i delikatna z smaku. Dobra do chleba, ciast, słodkich wypieków- babeczek, herbatników, biszkoptów. Do takich przepisów mielę ryż basmati albo jaśminowy.
Dzięki temu, że jest kleista wykorzystuje się ją do przygotowania azjatyckich deserów- np. kulek ryżowych.
Mąka kasztanowa
Zrobiona jest z suszonych kasztanów jadalnych. Jest lekka, naturalnie słodka i puszysta. Dobrze sprawdza się do słodkich potraw i wypieków- plaski, naleśniki, ciasta, polenta. Dodatek mąki kasztanowej do ciasta pozwoli zredukować ilość cukru czy słodzików. Można mieszać ją z innymi mąkami przy pieczeniu chleba, jednak traci wtedy swój wyjątkowy aromat.
To mąki których używam zdecydowanie najczęściej. Często je mieszam i eksperymentuję z wypiekami. Jakie mąki są w waszej kuchni?
Pozdrawiam,
Daria
Mąki bezglutenowe nie są zawsze łatwe w obsłudze, trzeba się z nimi zapoznać. Można piec z nich pyszne ciasta, chleby, pierogi. Kiedy wybrać kasztanową, ryżową, a kiedy jaglaną? Zapraszam do dalszej części posta.
Mąka jaglana
Jest słodkawa i sypka, ma maślany zapach. Jest dobra jest wszelkiego rodzaju plasków, ciast kruchych, na wytrawnie i słodko. Dobrze łączy się z innymi mąkami i skrobią ziemniaczaną. Mąką jaglaną najlepiej zrobić w domu z lekko podprażonej kaszy jaglanej. Łatwo można zmielić ją z młynku do kawy.
Mąka z ciecierzycy
Orzechowa w smaku i aromacie, Można z niej piec ciasta, naleśniki, ciastka i omlety. Można zastąpić bułkę tartą i świetnie nadaje się do panierowania.
Dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba bezglutenowego, sprawia, że się nie kruszy i będzie ładniej wyglądał.
Zdecydowanie najczęściej robię z niej omlety wegańskie i bezglutenowe nachosy.
Mąka gryczana
Jest mało kleista i warto dodać do niej skrobię (ziemniaczaną, z tapioki, kukurydzianą), dzięki temu zwiększy się elastyczność ciasta.
Mąka gryczana z niepalonej kaszy bardzo przypomina mąkę pszenną, ma jednak orzechowy zapach. Ta z kaszy palonej ma mocniejszy i bardziej wyrazisty smak, przypomina mąkę żytnią, jest znacznie cięższa do tej z jasnej kaszy gryczanej.
Mąka gryczana sprawdzi się w kluskach, pierogach, plackach, naleśnikach, chlebach, ciastach i ciasteczkach. Najlepiej przygotowywać ją na bieżąco mieląc z młynku do kawy.
Mąka ryżowa
Różni się w zależności od odmiany ryżu, z jakiej została zrobiona. Najpopularniejsza jest biała i pełnoziarnista. Najczęściej wybieram tą z brązowego ryżu. Jest sypka i delikatna z smaku. Dobra do chleba, ciast, słodkich wypieków- babeczek, herbatników, biszkoptów. Do takich przepisów mielę ryż basmati albo jaśminowy.
Dzięki temu, że jest kleista wykorzystuje się ją do przygotowania azjatyckich deserów- np. kulek ryżowych.
Mąka kasztanowa
Zrobiona jest z suszonych kasztanów jadalnych. Jest lekka, naturalnie słodka i puszysta. Dobrze sprawdza się do słodkich potraw i wypieków- plaski, naleśniki, ciasta, polenta. Dodatek mąki kasztanowej do ciasta pozwoli zredukować ilość cukru czy słodzików. Można mieszać ją z innymi mąkami przy pieczeniu chleba, jednak traci wtedy swój wyjątkowy aromat.
To mąki których używam zdecydowanie najczęściej. Często je mieszam i eksperymentuję z wypiekami. Jakie mąki są w waszej kuchni?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz