Cześć!
Awokado staram się mieć zawsze w domu, lubię je w każdej postaci. W koktajlach, sałatkach, deserach, zupach. Dojrzałe jedzone łyżeczką też jest pyszne. Można rozgnieść je widelcem i użyć jeko dressing do sałatek. Jest treściwe, zdrowe i bardzo odżywcze.
Dobra salsa wymaga dojrzałego, miękkiego awokado. Lekko naciśnięte palcem powinno się odkształcać, nie może być zbyt miękkie. Po rozkrojeniu powinno być idealnie zielone, bez brązowych plam. Awokado ma gładki, delikatny miąższ i rozsmarowuje się jak masło.
Składniki:
1 duże dojrzałe awokado
1/2 czerwonej cebuli
1 pomidor
1 mała czerwona papryka
2 łyżki soku z cytryny
świeża kolendra (jeśli lubicie)
sól, pieprz
Połowę awokado rozgniatamy widelcem na gładką masę. Drugą połowę kroimy w kostkę, podobnie jak resztę składników
i mieszamy razem z rozgniecionym awokado. Doprawiamy do smaku. Jeśli
lubicie ostrzejsze smaki, można dodać trochę ostrej papryki.
Bardzo lubię tą salsę, sprawdza się do pieczywa, nachosów, kaszy, warzyw. Jest pyszna.
Smacznego!
Lubicie awokado?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz