Surowe ciasta bez pieczenia są łatwe do zrobienia i bardzo efektowne. Wegańskie surowe ciasta z dobrych składników, to moje ulubione slodycze. Kolorowe barwniki, których używam są w 100 % naturalne, w przyrodzie występują piękne kolory. Niebieski barwnik to Blue Majik to suszony ekstrakt spiruliny, zawierający fikocyjaninę – naturalny pigment oraz pozostałe składniki w tym bardzo rzadko występującego kwasu gamma linolenowego.
Składniki
Spód ciasta
1/3 szklaniki daktyli (namoczonych na noc i odsączonych)
1/3 szklanki migdałów
łyżka wiórków kokosowych
szczypta soli
Masa z nerkowców
2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych na noc i odsączonych)
1/2 szklanki rozpuszczonego olejku kokosowego nierafinowanego
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki słodzika- ksylitol/stewia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)
Barwniki- blue majik i sproszkowane jagody acai.
Przegotowanie:
Zaczynamy od zmielenia migdałów na grubą mąkę, a następnie wsypujemy do blendera pozostałe składniki na spód ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej lepkiej masy. Wykładamy nią spód foremki, u mnie jest to mała tortownica około 15 cm. Wkładamy ją do lodówki.
Masa
Namoczone i odsączone nerkowce zblenduj na gładką masę, a następnie dodaj pozostałe składniki. Blenduj jeszcze przez 2-3 minuty. Spróbuj czy jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj trochę słodzika. Podziel masę na 3 w miarę równe części. Jedna zostaje biała, do pozostałych dodaj 1 łyżeczkę sproszkowanych jagód acai i 1 g blue majik.
Wszystkie części masy wyłóż kolejno do foremki. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki 10-15 minut wcześniej.
Takie ciasto można też mrozić i przechowywać w zamrażarce około 2 tygodnie. Możecie barwić je innymi kolorami- polecam też matchę i kurkumę, albo owoce jak mango, jagody, maliny. Możliwości jest bardzo dużo.
Surowe ciasta zawsze się udają, są sycące i mają sporo zdrowych składników.
Lubicie takie słodycze?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz