Chlorofil to zielony pigment wstępujący w największym stężeniu w zielonych liściach. Absorbuje światło słoneczne i przekształca je w energię chemiczną. Magazynuje energię słoneczną i wspomaga oczyszczanie ciała.
Zielone soki chronią wątrobę przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Zawarty w nich chlorofil czyści jelita i krew. Działają antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, dostarczają wielu składników mineralnych i są bardo odżywcze.
Soki z zielonych warzyw poza chlorofilem zawierają enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód, prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K. Chlorofil jest w stanie oczyszczać nasze ciało z zalegających toksyn, zawierają wiele antyoksydantów i zapobiegają występowaniu nowotworów. Warto wiedzieć, że zielone liście to najbogatsze źródło witaminy K, która odgrywa dużą rolę w krzepliwość krwi, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Liście roślin zawierają śladowe ilości alkaloidów, choć w dużych ilościach są one trujące, w niewielkich dawkach nie szkodzą, a nawet wzmacniają układ odpornościowy. Jednak jeśli przez kilka tygodni będziemy dodawać szpinak czy jarmuż do koktajli może dojść do zatrucia organizmu. Alkaloidy tego samego typu kumulują się w organizmie, na szczęście większość zielonych roślin zawiera odmienne rodzaje tych substancji. Stosując zamiennie zielone liście unikniemy zatrucia.
Idealnym rozwiązaniem byłoby stosowanie siedmiu rodzajów zieleniny na każdy dzień tygodnia. Czasem jednak piję tę samą zieleninę 2 razy w tygodniu, zwłaszcza zimą i jesienią ciężko o różnorodność. Latem o wiele łatwiej o urozmaicenie i ciekawą zieleninę. Warto wypróbować natkę marchewki, liście buraka, selera, sałaty, szpinak, jarmuż, natkę pietruszki i wiele innych zielonych liści. Nie piję zielonych soków każdego dnia. Staram się pić je minimum 2-3 razy w tygodniu. Dobrą alternatywą są też zielone koktajle, które dodatkowo zawierają też dużo błonnika.
Niektóre korzyści płynące z jedzenia ciemno zielonych warzyw:
• oczyszczanie krwi
• poprawa krążenia
• profilaktyka raka
• wzmocnienie systemu odpornościowego
• lepsza praca wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego
• profilaktyka chorób serca
• poprawa perystaltyki jelit
• zapobieganie anemii (większość zielonych warzyw zawiera 2mg żelaza w 100 g masy)
• lepsze samopoczucie
• eliminacja toksyn i metali ciężkich z organizmu
Kilka sprawdzonych połączeń:
Jabłko + Jarmuż + Czarna rzepa + Cytryna
Jabłko + Natka pietruszki +ImbirGruszki + Szpinak + Kiełki brokuła
Mango + Sałata + Kiełki lucerny
Gruszka + Sałata + Mięta
Ananas + Miąższ kokosa + Szpinak
Ogórek + Gruszka + Cytryna + Bazylia
Pijecie zielone soki? Na zdrowie!
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz