Zdrowe odżywianie

poniedziałek, 15 stycznia 2018

Zielony sok- najzdrowszy napój na świecie

Cześć!

Chlorofil to zielony pigment wstępujący w największym stężeniu w zielonych liściach. Absorbuje światło słoneczne i przekształca je w energię chemiczną. Magazynuje energię słoneczną i wspomaga oczyszczanie ciała. 
Zielone soki chronią wątrobę przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Zawarty w nich chlorofil czyści jelita i krew. Działają antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, dostarczają wielu składników mineralnych i są bardo odżywcze. 



Soki z zielonych warzyw poza chlorofilem zawierają enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód,  prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K. Chlorofil jest w stanie oczyszczać nasze ciało z zalegających toksyn, zawierają wiele antyoksydantów i zapobiegają występowaniu nowotworów. Warto wiedzieć, że zielone liście to najbogatsze źródło witaminy K, która odgrywa dużą rolę w krzepliwość krwi, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.

Liście roślin zawierają śladowe ilości alkaloidów, choć w dużych ilościach są one trujące, w niewielkich dawkach nie szkodzą, a nawet wzmacniają układ odpornościowy. Jednak jeśli przez kilka tygodni będziemy dodawać szpinak czy jarmuż do koktajli może dojść do zatrucia organizmu. Alkaloidy tego samego typu kumulują się w organizmie, na szczęście większość zielonych roślin zawiera odmienne rodzaje tych substancji. Stosując zamiennie zielone liście unikniemy zatrucia. 

Idealnym rozwiązaniem byłoby stosowanie siedmiu rodzajów zieleniny na każdy dzień tygodnia. Czasem jednak piję tę samą zieleninę 2 razy w tygodniu, zwłaszcza zimą i jesienią ciężko o różnorodność. Latem o wiele łatwiej o urozmaicenie i ciekawą zieleninę. Warto wypróbować natkę marchewki, liście buraka, selera, sałaty, szpinak, jarmuż, natkę pietruszki i wiele innych zielonych liści. Nie piję zielonych soków każdego dnia. Staram się pić je minimum 2-3 razy w tygodniu. Dobrą alternatywą są też zielone koktajle, które dodatkowo zawierają też dużo błonnika. 


Niektóre korzyści płynące z jedzenia ciemno zielonych warzyw:
oczyszczanie krwi
poprawa krążenia
profilaktyka raka
wzmocnienie systemu odpornościowego
lepsza praca wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego
profilaktyka chorób serca
poprawa perystaltyki jelit
zapobieganie anemii (większość zielonych warzyw zawiera 2mg żelaza w 100 g masy)
lepsze samopoczucie
eliminacja toksyn i metali ciężkich z organizmu




Kilka sprawdzonych połączeń:

Jabłko + Jarmuż + Czarna rzepa + Cytryna
Jabłko + Natka pietruszki +Imbir
Gruszki + Szpinak + Kiełki brokuła
Mango + Sałata + Kiełki lucerny
Gruszka + Sałata + Mięta
Ananas + Miąższ kokosa + Szpinak
Ogórek + Gruszka + Cytryna + Bazylia





Pijecie zielone soki? Na zdrowie!


Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz