Domowa granola z migdałami i daktylami
Cześć!
Domowa granola jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Robiąc ją samodzielnie możemy dodać składniki, które lubimy najbardziej. Robię granolę trzymając się prostego przepisu, ale dodatki są za każdym razem inne. Zależy od tego co mam w kuchni. Tym razem dodałam najwięcej migdałów i słodkich daktyli.
Składniki:
400g płatków owsianych górskich
25g nierafinowanego oleju kokosowego
40 g płatków kokosa/ wiórek kokosowych
30 g orzechów laskowych
30 g migdałów
50 ml letniej wody
kilka łyżek syropu daktylowego
dodatki- daktyle, jagody goi, morwa czarna
Przygotowanie
Na początku mieszam letnią wodę z syropem daktylowym i odstawiam na bok. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (poza daktylami, jagodami goi i morwą) i dokładnie je mieszam. Następnie dodaję rozpuszczony olej kokosowy i przygotowaną wcześniej wodę z syropem daktylowym. Wszystko delikatnie mieszam, po dolaniu wody tworzą się kulki granoli, które chcę zachować.
Granolę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładam równomiernie. Wcześniej rozgrzewam piekarnik na 150 stopni i wkładam granolę na 20 minut. Po tym czasie wyjmuję ją, delikatnie mieszam i wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut. Granola powinna być zarumieniona. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż ostygnie i dodaję miękkie składniki- daktyle, goi i morwę. Dobrze sprawdzą się też morele, figi, rodzynki.
Na koniec przekładam wszystko do dużego słoika.
Taka porcja wystarcza na długo, najbardziej lubię granolę z orzechami lasowymi i migdałami. Jest dobra, nie za słodka. Pełna dobrych dodatków, które można mieniać według upodobań.
Lubicie granolę? Robicie własne mieszanki?
Pozdrawiam,
Daria
Domowa granola jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Robiąc ją samodzielnie możemy dodać składniki, które lubimy najbardziej. Robię granolę trzymając się prostego przepisu, ale dodatki są za każdym razem inne. Zależy od tego co mam w kuchni. Tym razem dodałam najwięcej migdałów i słodkich daktyli.
Składniki:
400g płatków owsianych górskich
25g nierafinowanego oleju kokosowego
40 g płatków kokosa/ wiórek kokosowych
30 g orzechów laskowych
30 g migdałów
50 ml letniej wody
kilka łyżek syropu daktylowego
dodatki- daktyle, jagody goi, morwa czarna
Przygotowanie
Na początku mieszam letnią wodę z syropem daktylowym i odstawiam na bok. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (poza daktylami, jagodami goi i morwą) i dokładnie je mieszam. Następnie dodaję rozpuszczony olej kokosowy i przygotowaną wcześniej wodę z syropem daktylowym. Wszystko delikatnie mieszam, po dolaniu wody tworzą się kulki granoli, które chcę zachować.
Granolę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładam równomiernie. Wcześniej rozgrzewam piekarnik na 150 stopni i wkładam granolę na 20 minut. Po tym czasie wyjmuję ją, delikatnie mieszam i wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut. Granola powinna być zarumieniona. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż ostygnie i dodaję miękkie składniki- daktyle, goi i morwę. Dobrze sprawdzą się też morele, figi, rodzynki.
Na koniec przekładam wszystko do dużego słoika.
Taka porcja wystarcza na długo, najbardziej lubię granolę z orzechami lasowymi i migdałami. Jest dobra, nie za słodka. Pełna dobrych dodatków, które można mieniać według upodobań.
Lubicie granolę? Robicie własne mieszanki?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz