Ajurweda- Termika pokarmów
Cześć!
Termika pokarmów jest szczególnie istotna w tradycyjnej medycynie chińskiej, która dopasowuje sposób odżywiania do pory roku i klimatu w którym żyjemy. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, dodawaniu produktów rozgrzewających i wychładzających możemy zapewnić sobie lepsze samopoczucie, zdrowie, a także utrzymać prawidłową masę ciała.
Dieta dopasowana do naszej strefy klimatycznej ma duży sens. W Polsce, w klimacie umiarkownym zimą powinno się jeść najwięcej produktów ogrzewających i obojętnych. Latem o czasu do czasu sięgać pożywienie, które działa wychładzająco. W dużej ilości takie jedzenie działa niekorzystnie na żołądek, rozgrzewające pożywienie znacznie lepiej wpływa na organizm. Wzmacnia i sprawia, że czujemy się lepiej.
Jedzenie wychładzające wymaga wytworzenia przez organizm większej ilości energii Qi (Chi), żeby ogrzać pokarm do temperatury, która umożliwi proces trawienia. Przez to
z czasem żołądek może stać się słabszy. W konsekwencji pobiera energię z innych narządów (śledziony i trzustki), przez co je wychładza. Powtarzający się schemat prowadzi do spowolnienia procesów trawienia, może prowadzić do nadwagi.
Nadmierne spożycie pokarmów rozgrzewających też jest jest wskazane. Może prowadzić do powstania tzw. ognia w organach. Trzeba balansować pożywnie i dopasowywać je odpowiednio do pory roku. Pomogą w tym proste zasady kuchni według tradycyjnej medycyny chińskiej.
Termika pokarmów to bardzo ciekawe zagadnienie. Wiele pokarmów chcemy jeść intuicyjnie latem czy zimą.
Termika pokarmów jest szczególnie istotna w tradycyjnej medycynie chińskiej, która dopasowuje sposób odżywiania do pory roku i klimatu w którym żyjemy. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, dodawaniu produktów rozgrzewających i wychładzających możemy zapewnić sobie lepsze samopoczucie, zdrowie, a także utrzymać prawidłową masę ciała.
Dieta dopasowana do naszej strefy klimatycznej ma duży sens. W Polsce, w klimacie umiarkownym zimą powinno się jeść najwięcej produktów ogrzewających i obojętnych. Latem o czasu do czasu sięgać pożywienie, które działa wychładzająco. W dużej ilości takie jedzenie działa niekorzystnie na żołądek, rozgrzewające pożywienie znacznie lepiej wpływa na organizm. Wzmacnia i sprawia, że czujemy się lepiej.
Jedzenie wychładzające wymaga wytworzenia przez organizm większej ilości energii Qi (Chi), żeby ogrzać pokarm do temperatury, która umożliwi proces trawienia. Przez to
z czasem żołądek może stać się słabszy. W konsekwencji pobiera energię z innych narządów (śledziony i trzustki), przez co je wychładza. Powtarzający się schemat prowadzi do spowolnienia procesów trawienia, może prowadzić do nadwagi.
Nadmierne spożycie pokarmów rozgrzewających też jest jest wskazane. Może prowadzić do powstania tzw. ognia w organach. Trzeba balansować pożywnie i dopasowywać je odpowiednio do pory roku. Pomogą w tym proste zasady kuchni według tradycyjnej medycyny chińskiej.
Termika pokarmów to bardzo ciekawe zagadnienie. Wiele pokarmów chcemy jeść intuicyjnie latem czy zimą.
Zgodnie z podziałem TMC (tradycyjnej chińskiej medycyny) wyróżniamy:
Produkty wyziębiające organizm:
rabarbar, ananas, banany, melon, arbuz, grejpfrut, gruszka, morwa, ogórki, szparagi, awokado, cykoria, endywia, sałata lodowa, kiełki fasoli mung, wieprzowina, mięso
z kaczki, glony, małże, jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, piwo pszeniczne, herbata czarna, herbata zielona, kawa czarna, sok z aloesu, mleko sojowe, woda z lodem, woda mineralna, woda źródlana, miso, sól, witamina C, biały cukier.
rabarbar, ananas, banany, melon, arbuz, grejpfrut, gruszka, morwa, ogórki, szparagi, awokado, cykoria, endywia, sałata lodowa, kiełki fasoli mung, wieprzowina, mięso
z kaczki, glony, małże, jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, piwo pszeniczne, herbata czarna, herbata zielona, kawa czarna, sok z aloesu, mleko sojowe, woda z lodem, woda mineralna, woda źródlana, miso, sól, witamina C, biały cukier.
Produkty wychładzające organizm:
żyto, jęczmień, sałata, rukola, radicchio, czarny bez, pigwa, bakłażan, szparagi, gorzki grejpfrut, kiełki lucerny, pędy bambusa, burak, brokuły, grzyby, kalafior, seler, pieczarki, papryka, słodkie jabłka, zielone winogrona, kukurydza, rzepa, ziemniaki, cykoria, dynia, szpinak, kabaczek, pomidory, cukinia, jarmuż, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy, ciecierzyca, fasolka mung, fasola suszona, soja, ostrygi, oliwki, mięta pieprzowa, herbata miętowa, ryż brązowy, ryż biały, maliny, jeżyny, estragon, orzechy nerkowca, tofu, olej słonecznikowy, olej lniany, olej sojowy, olej z pestek winogron, oliwa
z oliwek, siemię lniane, kolendra, soki warzywne i owocowe, chleb na drożdżach, cukier, słodka śmietanka, szampan, białe wina, piwo pszeniczne, herbaty owocowe, herbaty z głogu, hibiskusa i dzikiej róży.
żyto, jęczmień, sałata, rukola, radicchio, czarny bez, pigwa, bakłażan, szparagi, gorzki grejpfrut, kiełki lucerny, pędy bambusa, burak, brokuły, grzyby, kalafior, seler, pieczarki, papryka, słodkie jabłka, zielone winogrona, kukurydza, rzepa, ziemniaki, cykoria, dynia, szpinak, kabaczek, pomidory, cukinia, jarmuż, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy, ciecierzyca, fasolka mung, fasola suszona, soja, ostrygi, oliwki, mięta pieprzowa, herbata miętowa, ryż brązowy, ryż biały, maliny, jeżyny, estragon, orzechy nerkowca, tofu, olej słonecznikowy, olej lniany, olej sojowy, olej z pestek winogron, oliwa
z oliwek, siemię lniane, kolendra, soki warzywne i owocowe, chleb na drożdżach, cukier, słodka śmietanka, szampan, białe wina, piwo pszeniczne, herbaty owocowe, herbaty z głogu, hibiskusa i dzikiej róży.
Produkty obojętne dla organizmu:
słodkie ziemniaki, karczoch, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, brukselka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, marchewka, pietruszka, bób, soczewica, daktyle suszone, figi, śliwki suszone, papaja, boczniak, grzyby leśne, grzyby shitake, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, orzechy pistacjowe, sezam, amarantus, bulgur, orkisz, kasza jaglana, kasza kukurydziana, słonecznik, orzechy ziemne, masło, cielęcina, wołowina, mięso z indyka i gęsi, karp, miód, jajka, twaróg, drożdże, melasa, mleko krowie, kawa zbożowa.
słodkie ziemniaki, karczoch, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, brukselka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, marchewka, pietruszka, bób, soczewica, daktyle suszone, figi, śliwki suszone, papaja, boczniak, grzyby leśne, grzyby shitake, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, orzechy pistacjowe, sezam, amarantus, bulgur, orkisz, kasza jaglana, kasza kukurydziana, słonecznik, orzechy ziemne, masło, cielęcina, wołowina, mięso z indyka i gęsi, karp, miód, jajka, twaróg, drożdże, melasa, mleko krowie, kawa zbożowa.
Produkty ogrzewające organizm:
dorsz, flądra, homar, krewetki, łosoś, langusta, szproty, tuńczyk węgorz, ryby wędzone, okoń, mięso z dziczyzny i drobiu, szczypior, cebula, por, koperek, natka pietruszki, kolendra, kiełki, imbir marynowany, czosnek, gorczyca, kardamon, kmin rzymski, chrzan, majeranek, ostra papryka, świeży imbir, czarnuszka, quinoa, bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, kurkuma, tymianek, rozmaryn, orzechy piniowe, orzechy włoskie, rodzynki, słodkie brzoskwinie, morele, czereśnie, czerwone winogrona, owoc derenia, owoc róży, masło klarowane, ocet- balsamiczny, winny, ryżowy, kasza gryczana, prażone zboża, sery pleśniowe, ser parmezan, ser kozi, mleko kozie, miód pitny, słodkie wino, gorąca woda.
dorsz, flądra, homar, krewetki, łosoś, langusta, szproty, tuńczyk węgorz, ryby wędzone, okoń, mięso z dziczyzny i drobiu, szczypior, cebula, por, koperek, natka pietruszki, kolendra, kiełki, imbir marynowany, czosnek, gorczyca, kardamon, kmin rzymski, chrzan, majeranek, ostra papryka, świeży imbir, czarnuszka, quinoa, bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, kurkuma, tymianek, rozmaryn, orzechy piniowe, orzechy włoskie, rodzynki, słodkie brzoskwinie, morele, czereśnie, czerwone winogrona, owoc derenia, owoc róży, masło klarowane, ocet- balsamiczny, winny, ryżowy, kasza gryczana, prażone zboża, sery pleśniowe, ser parmezan, ser kozi, mleko kozie, miód pitny, słodkie wino, gorąca woda.
Produkty silnie rozgrzewające organizm:
baranina, jagnięcina, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, kozieradka, cynamon, anyż, goździki, koper włoski, chai masala, grzane wino.
baranina, jagnięcina, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, kozieradka, cynamon, anyż, goździki, koper włoski, chai masala, grzane wino.
Zrównoważona dieta ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i samopoczucia. Termika pokarmów według TMC ma duże znaczenie przy utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ciągle popełniane błędy żywieniowe w konsekwencji prowadzą do przewlekłych schorzeń i problemów zdrowotnych, dlatego warto w porę zainteresować się swoim sposobem odżywiania. Zastosowanie prostych zasad medycyny chińskiej, pozwoli zwrócić szczególną uwagę na dobór składników.
Wpis przygotowałam w oparciu i książki z serii ajurweda, które przeczytałam i polecam. Nie jestem specjalistą w tym temacie, przytaczam znalezione informacje, które wydają mi się ciekawe i warte przekazania dalej. Dajcie znać czy to dla Was ciekawe. Miałyście odczynienia z TMC?
Pozdrawiam,
Daria
Wpis przygotowałam w oparciu i książki z serii ajurweda, które przeczytałam i polecam. Nie jestem specjalistą w tym temacie, przytaczam znalezione informacje, które wydają mi się ciekawe i warte przekazania dalej. Dajcie znać czy to dla Was ciekawe. Miałyście odczynienia z TMC?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz