Możliwe, że słyszeliście o niezwykłych właściwościach złotej przyprawy. Dostaję o nią wiele pytań i mam kilka ciekawych faktów do przekazania.
Kurkuma to leczniczy superfoods, ma silne działanie przeciwzapalne, wzmacniające i jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Łagodzi bóle stawów, zmiany skórne, stany zapalne, sprzyja też odchudzaniu i poprawie odporności. W niewielkich ilościach kurkuma jest prawie niewyczuwalna w smaku. Warto dodawać ją do napojów i posiłków, żeby dodatkowo zwiększyć ich gęstość odżywczą.
Udowodnione zostało także działanie przeciwdepresyjne, badania wskazują że działa silniej niż prozak i nie daje skutków ubocznych. Kurkumina ciągle poddawana jest nowym badaniom i ma coraz większe znaczenie w leczeniu wielu chorób.
Jak stosować kurkumę? Gdzie ją dodawać?
Posypuj nią każdą potrawę- sałatkę, kanapkę, płatki, jogurt. Najlepiej codziennie.
Dadaj odrobinę do herbaty, kawy, gorącej czekolady, wody.
Spróbuj złotego mleka. Jest pyszne, turmeric latte jest coraz bardziej popularne.
Pastę z kurkumy przygotujesz w prosty sposób. Do szklanki wody dodaj 4-5 łyżek kurkum, szczyptę pieprzu i gotuj ją go uzyskania gęstej pasty. Po ostygnięciu przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce. Taka pasta nadaje się nie tylko do złotego mleka, ale też zup, koktajli, kaszy, ryżu i złotej owsianki.
Można wykorzystać sproszkowaną kurkumę, albo świeże kłącze. Kilka kawałków zalej wrzątkiem dodaj cytrynę i wypij ciepły napar. Możesz dosłodzić do smaku. Pomaga momentalnie przy problemach z gardłem.
Kurkumina najlepiej przyswaja się w połączeniu z pieprzem. Przyjmowana w odpowiedni sposób ma działanie lecznicze. Zawiera kumarynę, która ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Oczyszcza wątrobę i nerki, leczy zapalenia stawów, wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na samopoczucie. Warto ją mieć w kuchni:)
Lubicie kurkumę? Często ją stosujecie?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz