Zdrowe odżywianie

niedziela, 4 marca 2018

Do czego dodaję kurkumę?

Cześć!

Możliwe, że słyszeliście o niezwykłych właściwościach złotej przyprawy. Dostaję o nią wiele pytań i mam kilka ciekawych faktów do przekazania. 

Kurkuma to leczniczy superfoods, ma silne działanie przeciwzapalne, wzmacniające i jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Łagodzi bóle stawów, zmiany skórne, stany zapalne, sprzyja też odchudzaniu i poprawie odporności. W niewielkich ilościach kurkuma jest prawie niewyczuwalna w smaku. Warto dodawać ją do napojów i posiłków, żeby dodatkowo zwiększyć ich gęstość odżywczą





Udowodnione zostało także działanie przeciwdepresyjne, badania wskazują że działa silniej niż prozak i nie daje skutków ubocznych. Kurkumina ciągle poddawana jest nowym badaniom i ma coraz większe znaczenie w leczeniu wielu chorób. 

Jak stosować kurkumę? Gdzie ją dodawać? 

Posypuj nią każdą potrawę- sałatkę, kanapkę, płatki, jogurt. Najlepiej codziennie.

Dadaj odrobinę do herbaty, kawy, gorącej czekolady, wody. 

Spróbuj złotego mleka. Jest pyszne, turmeric latte jest coraz bardziej popularne.

Pastę z kurkumy przygotujesz w prosty sposób. Do szklanki wody dodaj 4-5 łyżek kurkum, szczyptę pieprzu i gotuj ją go uzyskania gęstej pasty.  Po ostygnięciu przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce. Taka pasta nadaje się nie tylko do złotego mleka, ale też zup, koktajli, kaszy, ryżu i złotej owsianki. 

Można wykorzystać sproszkowaną kurkumę, albo świeże kłącze. Kilka kawałków zalej wrzątkiem dodaj cytrynę i wypij ciepły napar. Możesz dosłodzić do smaku. Pomaga momentalnie przy problemach z gardłem. 




Kurkumina najlepiej przyswaja się w połączeniu z pieprzem. Przyjmowana w odpowiedni sposób ma działanie lecznicze. Zawiera kumarynę, która ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Oczyszcza wątrobę i nerki, leczy zapalenia stawów, wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na samopoczucie. Warto ją mieć w kuchni:) 


Lubicie kurkumę? Często ją stosujecie?

Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz