Cześć!
Gnocchi to proste danie, można je podawać na słodko i wytrawnie. Najczęściej ląduje na talerzu z różnymi sosami. Gnocchi można barwić na różne kolory, na zielono sokiem ze szpinaku, czerwono- sproszkowanym burakiem, na żółto- kurkumą, możliwości jest wiele.
Składniki:
1 kg ziemniaków
400 gm mąki ryżowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki płatów drożdżowych
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
odrobina wody
Ziemniaki gotuję w mundurkach. Wodę odlewam. Lekko ciepłe obieram, rozgniatam widelcem i łączę z mąką, skrobią i płatkami drożdżowymi.
Formuję okrągłe kluski. Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
Można jeść je z różnymi sosami i dodatkami. Na zdjęciu z prostym sosem grzybowym i puree z zielonego groszku.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz