Przejście na roślinną dietę uważam za najlepszą decyzję i cały czas myślę, że to najlepszy dla mnie sposób odżywiania. Mam więcej energii, nigdy nie czuję się przejedzona, mam dobre wyniki badań, jem różnorodnie i kolorowo. Lubię moje proste i zdrowe posiłki. Nikogo nie namawiam, ale warto spróbować diety roślinnej nawet 1-2 razy w tygodniu, żeby poczuć jak zareaguje ciało i czy wpłynie to na samopoczucie.
1. Dieta wegańska jest pyszna!
Moja rodzina i przyjaciele lubią moją kuchnię, to najlepszy sposób na propagowanie roślinnego jedzenia, Rozdaję przepisy kiedy ktoś mnie o to prosi i częstuję pysznościami wszystkich gości. Weganizm nie ogranicza mnie ani trochę. Nie tęsknię za smakiem produktów odzwierzęcych. Burgery z buraka, frytki z batatów, hummus w różnych kolorach, świeże warzywa i owoce. Sosy na bazie nerkowców, surowe ciasta i słodycze.
Weganizm to nie ograniczenia, bardziej otworzenie się na nowe ciekawe i zdrowsze potrawy.
2. Obudzisz się z energią.
Lubię wstawać wcześnie rano, jeśli tylko mam możliwość idę wtedy pobiegać. Od kiedy jem zdrowe roślinne posiłki przychodzi mi to o wiele łatwiej. Nie jem tuż przed snem, ale nie chodzę spać głodna. Kiedy rano chcę pobiegać jem trochę większą kolację dzień wcześniej, bo lubię biegać przed śniadaniem. Taki rytm sprawdza się u mnie najlepiej. Każdy musi znaleźć swój sposób.
3. Łatwiejsza kontrola wagi.
Nie traktuję weganizmu jako diety odchudzającej, ale jedząc proste posiłki oparte na kaszy, warzywach i zdrowych tłuszczach o wiele łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę. Warto wypracować sobie zdrowe nawyki i dążyć do tego, żeby utrzymywać stałą wagę ciała dla zdrowia.
4. Lepszy wygląd.
Osoby dbające o swoją dietę, jedzące świadomie i zdrowo wyglądają znacznie lepiej. Wynika to też z lepszego samopoczucie i większej akceptacji swojego ciała. Lekkostrawna dieta z niewielką zawartością przetworzonej żywności nie jest tak obciążająca dla organizmu. Zwiększając ilość świeżych warzyw, orzechów, zdrowych tłuszczów i węglowodanów odżywiamy organizm. Dostarczamy większej ilości witamin i składników mineralnych. Wpływa to na lepszy wygląd i opóźnienie procesów starzenia.
5. Nie obciążasz organizmu hormonami, które są dodawane do mięsa i produktów odzwierzęcych.
Produkty pochodzenia zwierzęcego są wzbogacone hormonami, pochodzą z hodowli przemysłowych gdzie zwierzęta są okrutnie traktowane. Dla mnie to wystarczający powód do rezygnacji z mięsa.
6. Wykorzystując zalety diety wegańskiej można zadziałać przeciwzapalnie, albo sprawić że organizm szybciej się zregeneruje.
Dieta roślinna okazała się najlepszym sposobem odżywiania kiedy przygotowywałam się do maratonów. Dawała energię do treningów i pozwalała szybciej się regenerować. Więcej zieleniny i świeżych warzyw, dzięki dużej ilości antyoksydantów pozwalają na szybszy powrót do formy. Dodatkowo można wspomagać się superfoods, które wpływają na regenerację- baobab, lucuma, algi, maca, moringa i wiele innych wartych spróbowania. Nie są konieczne w diecie roślinnej, ale są świetnym dodatkiem i dobrym urozmaiceniem.
7. Prewencja chorób cywilizacyjnych.
Doktor Colin Campbell w książce "Nowoczesne zasady odżywiania" udowadnia, że dieta ma duży wpływ na nasze zdrowie. Osoby na diecie nieprzetworzonej diecie roślinnej o wiele rzadziej mają kłopoty z nadwagą, chorobami układu krążenia, nowotworami i wieloma innymi schorzeniami.
8. Łatwiejsze odstawienie cukru.
Zmniejszenie ilości cukru w diecie to jedna z ważniejszych zmian jaką warto wprowadzić. Cukier ma sporo negatywnych skutków- przyczynia się do wielu chorób, zbyt duże spożycie cukru prowadzi do cukrzycy, podwyższonego ciśnienia, próchnicy, obniżonego nastroju i wielu innych chorób. Na diecie wegańskiej opartej na nieprzetworzonym jedzeniu o wiele łatwiej ograniczyć spożycie cukru. Lepszy jest naturalny cukier z owoców czy daktyli. W umiarkowanej ilości nie będzie szkodliwy dla zdrowia.
9. Piękna skóra.
Czysta, promienna skóra to efekt dobrze skomponowanej diety. Dieta roślinna ma dużą gęstość odżywczą i dostarcza wielu potrzebnych składników mineralnych. Świeże owoce, warzywa, kasze, orzechy, awokado to jedzenie które najlepiej służy naszej skórze. Do tego dużo wody i efekt będzie szybko zauważalny.
10. Oszczędność wody.
Na rolnictwo i hodowlę przypada ponad ponad 70% zużycia wody pitnej na
świecie. Produkcja kilograma wołowiny wymaga zużycia od 100 do 200 razy więcej wody niż produkcja kilograma żywności roślinnej. Rezygnacja z mięsa może mieć o wiele bardziej pozytywny wpływ na stan wód na Ziemi niż zakręcanie kranu podczas mycia zębów, lub branie prysznica zamiast kąpieli.
Co sądzicie o diecie roślinnej? Przekonują Was te powody?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz