Surowe ciasta na bazie orzechów bardzo przypominają serniki. Jeśli tęsknicie za nimi na diecie roślinnej warto zrobić takie ciasto. Surowe ciasta bez pieczenia są łatwe do zrobienia i bardzo efektowne. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu.
Składniki
Spód ciasta
1/3 szklaniki daktyli (namoczonych na noc i odsączonych)
1/3 szklanki płatków owsianych/migdałów
łyżka wiórków kokosowych
szczypta soli
Masa z nerkowców
2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych na noc i odsączonych)
1/3 szklanki rozpuszczonego olejku kokosowego nierafinowanego
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki skórki startej z cytryny
2-3 łyżki słodzika- ksylitol/stewia
1 łyżeczka matchy
Przegotowanie:
Zaczynamy od zmielenia migdałów na grubą mąkę, a następnie wsypujemy do blendera pozostałe składniki na spód ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej lepkiej masy. Wykładamy nią spód foremki, u mnie jest to mała tortownica około 15 cm. Wkładamy ją do lodówki.
Masa
Namoczone i odsączone nerkowce zblenduj na gładką masę, a następnie dodaj pozostałe składniki. Blenduj jeszcze przez 2-3 minuty. Spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj trochę słodzika. Przełóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki 10-15 minut wcześniej. Do dekoracji najlepiej sprawdzają się kwiaty, albo świeże owoce. Sernik z nerkowców jest bardzo sycący, sprawdzi się jako deser i dobre śniadanie.
Lubicie takie desery?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz