Domowe mleko roślinne robię dość często. Przydaje się do koktajli, matcha latte, kakao i wielu innych prostych przepisów. Sklepowe jest smaczne, ale o wiele droższe. Domowe jest proste do zrobienia i bardzo tanie. Lubię jego smak. Możesz przygotować mleko bardziej lub mniej intensywne w smaku, w zależności od tego jakie lubisz.
Czego potrzebujesz?
szklanka płatków owsianych
3 szklanki wody (używam filtrowanej)
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Zblednduj dokładnie wszystkie składniki. Po kilku minutach kiedy mleko będzie gotowe przelej je przez gazę lub gęste sitko. Przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.
Jeśli chcesz, żeby mleko było słodsze dodaj do niego 2-3 daktyle.
Łatwiej uzyskasz mleko mocząc płatki owsiane na kilka minut przed blendowaniem.
Robicie domowe mleko roślinne?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz