Zdrowe odżywianie

piątek, 22 czerwca 2018

Bircher musli

Cześć!

Bircher Musli zostało wymyślone przez szwajcarskiego lekarza na początku XX wieku. Bircher był lekarzem i dietetykiem wierzącym w zbawienny wpływ zdrowej żywności i ruchu na zdrowie. Promował jedzenie surowych warzyw i owoców twierdząc, że otrzymują one energię bezpośrednio od słońca i dlatego są źródłem życia.

Polecał swoim pacjentom zalewanie musli na noc (mlekiem lub wodą), tak aby płatki napęczniały i śniadanie dostarczało większej ilości wartości odżywczych. Większość przepisów dostępnych w internecie opiera się naturalnie o płatki owsiane. Można jednak użyć swoich ulubionych płatków- jaglanych, gryczanych, kasztanowych. To śniadanie idealne kiedy nie mamy czasu, może być przechowywane w lodówce kilka dni.  





Doktor Bircher – Benner nie prowadził  badań naukowych, a swoje hipotezy opierał wyłącznie na podstawie obserwacji. Nie miał problemów z pacjentami, jego klinika w Zurychu pękała w szwach mimo negatywnych opinii naukowców. Bywało tam wiele znaczących osób: Hermann Hesse, Rainer Maria Rilke, Yehudi Menuhin, Golda Meir czy Thomas Mann. 
Ośrodek miał dość sztywny plan dnia. Pobudka o godzinie 6:00, ranny spacer, na śniadanie bircher muesli. Przez cały dzień spacery lub praca fizyczna, a o godzinie 21:00 pacjenci mieli już być w łóżkach. Plan żywienia przewidywał 4 posiłki dziennie i był oparty głównie na surowych warzywach i owocach, ale doktor nie wykluczał całkowicie mięsa.
Doktor Bircher – Benner został uznany przez środowisko naukowe dopiero kilka lat przed swoją śmiercią, w 1930 roku, gdy odkryto dużą zawartość witamin w warzywach i owocach. 
Jak przygotować słynne Bircher musli?
Składnik (dwie porcje):
100g płatków owsiaych
starte jabłko
2 łyżki  nasion słonecznika
1 łyzka nasion chia
łyżka rodzynek
2 szklanki mleka roślinnego lub wody
1 łyżka ksylitolu lub innej substancji słodzącej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy w lodówce na min. 30 minut, aby płatki napęczniały. Smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i dodatkiem jogurtu roślinnego. Zazwyczaj przygotowuję je dzień wcześniej i zostawiam w lodówce na całą noc. 

Znacie ten przepis?

Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz