Cześć!
Sezon na jagody trzeba dobrze wykorzystać. uwielbiam te leśne owoce, ich smak, kolor, zapach. Najczęściej lądują w śniadaniowym koktajlu, a bardziej odświętnie w pysznej tarcie. To bardzo proste do zrobienia ciasto. Nie wymaga skomplikowanych składników. Agar, wegański zamiennik żelatyny, jest już dostępny w większości sklepów.
Tarta jagodowa (foremka o średnicy 20 cm)
Spód ciasta
100 g płatków owsianych
100 g daktyli
50 g orzechów włoskich
szczypta soli
Daktyle moczę przez noc, rano dokładnie odsączam. Na początek do blendera wrzucam płatki owsiane i orzechy, mielę je do momentu w którym uzyskam mąkę (nie musi być bardzo drobna). Następnie dodaję pozostałe składniki i blenduję jeszcze kilka minut- masa powinna być jednolita. Rozkładam ją równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki.
Składniki na masę jagodową:
500 g jagód leśnych
2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
1 łyżka soku z cytryny
200 ml mleczka kokosowego z puszki
2 płaskie łyżki agaru
Jagody miksuję z mleczkiem kokosowym, następnie wlewam wszystko go garnka, dodaję resztę składników i gotuję na wolnym ogniu. Agar można przesiać przez sitko, żeby nie powstały grudki. Cały czas mieszamy. Agar musi się zagotować, żeby zadziałał i masa stężała. Kiedy przestygnie przelewamy masę na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Lubicie takie ciasta? Co najczęściej robicie z jagód?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz