Burgery to dobry jesienny obiad. Można naleźć je w wielu wege miejscach, ale domowe zawsze smakują najlepiej. Burger soczewicą i suszonymi pomidorami są jednymi z moich ulubionych. Można podawać je klasycznie w bułce z sosami i marynowaną cebulką, albo z sałatką i pieczonymi warzywami. Przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej namoczyć soczewicę.
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki suszonych pomidorów
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki mąki ryżowej/ gryczanej/ pszennej
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Namoczoną soczewicę płuczemy na sitku, następnie gotujemy przez około 20 minut. Odcedzamy ją, przesypujemy do wysokiego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Masę przelewamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
Z gotowej masy formujemy burgery.
Burgery pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Po 20 minutach przewracamy burgery na drugą stronę.
Lubicie burgery? Macie swoje ulubione?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz