Zdrowe odżywianie

czwartek, 6 września 2018

Wegańskie gofry i kokosowa bita śmiatana

Cześć!

Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami nad morzem. Były pyszne, słodkie i pełne świeżych owoców. Nie jadłam ich wiele lat, teraz robię je często na wiele sposobów.  Wegańskie gofry z bitą śmietaną mogą być dobrym śniadaniem, albo deserem. Można zrobić też wytrawną wersję i podać na obiad. Możliwości przygotowania gofrów jest wiele.




Można zrobić gofry z różnych mąk. Zdecydowanie najczęściej robię je z mąki gryczanej.

Składniki:
szklanka mąki gryczanej
szklanka mleka roślinnego 
łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
łyżeczka oleju (dodałam kokosowy) 
opcjonalnie można dodać słodzik- ksylitol/ cukier kokosowy

Mieszam suche składniki w misce, dodaję mleko roślinne i olej. Dokładnie mieszam. Ciasto powinno być dość gęste. Gofry piekę około 7-10 minut do momentu kiedy są złoto brązowe. 
Podaję z owocami i z kokosową bitą śmietaną.


Jak zrobić kokosową bitą śmietanę? To bardzo proste. 

Potrzebna będzie 
1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego w lodówce przez przynajmniej 24 godziny
2 - 3 łyżki ksylitolu/ cukru pudru

Po otworzeniu schłodzonego mleka kokosowego oddzielamy tłuszcz od wody. Do ubicia śmietany wykorzystujemy tylko gęstą część. Tłuszcz kokosowy przekładamy do miski ze słodzikiem i ubijamy na sztywną pianę. 
Woda z puszki przyda się do koktajlu czy owsianki. 




Lubicie gofry? Dla Was to też smak dzieciństwa?

Pozdrawiam,
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz