Cześć!
Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami nad morzem. Były pyszne, słodkie i pełne świeżych owoców. Nie jadłam ich wiele lat, teraz robię je często na wiele sposobów. Wegańskie gofry z bitą śmietaną mogą być dobrym śniadaniem, albo deserem. Można zrobić też wytrawną wersję i podać na obiad. Możliwości przygotowania gofrów jest wiele.
Można zrobić gofry z różnych mąk. Zdecydowanie najczęściej robię je z mąki gryczanej.
Składniki:
szklanka mąki gryczanej
szklanka mleka roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka oleju (dodałam kokosowy)
opcjonalnie można dodać słodzik- ksylitol/ cukier kokosowy
Mieszam suche składniki w misce, dodaję mleko roślinne i olej. Dokładnie mieszam. Ciasto powinno być dość gęste. Gofry piekę około 7-10 minut do momentu kiedy są złoto brązowe.
Podaję z owocami i z kokosową bitą śmietaną.
Jak zrobić kokosową bitą śmietanę? To bardzo proste.
Potrzebna będzie
1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego w lodówce przez przynajmniej 24 godziny
2 - 3 łyżki ksylitolu/ cukru pudru
Po otworzeniu schłodzonego mleka kokosowego oddzielamy tłuszcz od wody. Do ubicia śmietany wykorzystujemy tylko gęstą część. Tłuszcz kokosowy przekładamy do miski ze słodzikiem i ubijamy na sztywną pianę.
Woda z puszki przyda się do koktajlu czy owsianki.
Lubicie gofry? Dla Was to też smak dzieciństwa?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz