Jaglane monte- wegański krem z orzechami laskowymi
Cześć!
Jeśli lubicie orzechy laskowe ten deser jest dla was. Lekkostrawna kasza jaglana i tłuste orzechy to dobre połączenie. Może to być deser, albo sycące śniadanie. Bardzo lubię ten smak, prażone orzechy są bardzo aromatyczne. Smak przypomina deser monte, ale w składzie ma tylko dobre produkty.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
150 g masła z orzechów laskowych/ orzechów laskowych
400 ml mleka ryżowego
2-3 łyżki ksylitolu/ syropu klonowego
szczypta soli
2 łyżki kakao
Masło z orzechów laskowych ułatwi sprawę, ale jeśli go nie macie przed zrobieniem kremu rozgrzej piekarnik na 180 stopni i praż orzechy laskowe przez około 10-12 minut, do momentu w którym skórka będzie zarumieniona. Po tym czasie odstaw orzechy do ostygnięcia, skórka powinna od nich łatwo odchodzić. Trzeba ją zdjąć, żeby orzechy nie były gorzkie.
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w szklance wody. Gotujemy ją na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, do momentu kiedy będzie miękka.
W blenderze zmiel orzechy na konsystencję masła orzechowego, w między czasie możesz dodawać mleko roślinne. Konsystencje powinna być kremowa, bez kawałków orzechów. Następnie dodaj słodzik, sól i ugotowaną kaszę jaglaną. Blenduj wszystko przez kilka minut, żeby deser był gładki. Pierwsza część deseru jest gotowa.
Połowę zostaw w blenderze,a druga połowę zmiksuj dodatkowo z kakao.
W szklankach/ słoiczkach ułóż deser, na dole ciemna masa, na górze jasna. Posyp wszystko orzechami laskowymi i gotowe. Najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Daria
Jeśli lubicie orzechy laskowe ten deser jest dla was. Lekkostrawna kasza jaglana i tłuste orzechy to dobre połączenie. Może to być deser, albo sycące śniadanie. Bardzo lubię ten smak, prażone orzechy są bardzo aromatyczne. Smak przypomina deser monte, ale w składzie ma tylko dobre produkty.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
150 g masła z orzechów laskowych/ orzechów laskowych
400 ml mleka ryżowego
2-3 łyżki ksylitolu/ syropu klonowego
szczypta soli
2 łyżki kakao
Masło z orzechów laskowych ułatwi sprawę, ale jeśli go nie macie przed zrobieniem kremu rozgrzej piekarnik na 180 stopni i praż orzechy laskowe przez około 10-12 minut, do momentu w którym skórka będzie zarumieniona. Po tym czasie odstaw orzechy do ostygnięcia, skórka powinna od nich łatwo odchodzić. Trzeba ją zdjąć, żeby orzechy nie były gorzkie.
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w szklance wody. Gotujemy ją na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, do momentu kiedy będzie miękka.
W blenderze zmiel orzechy na konsystencję masła orzechowego, w między czasie możesz dodawać mleko roślinne. Konsystencje powinna być kremowa, bez kawałków orzechów. Następnie dodaj słodzik, sól i ugotowaną kaszę jaglaną. Blenduj wszystko przez kilka minut, żeby deser był gładki. Pierwsza część deseru jest gotowa.
Połowę zostaw w blenderze,a druga połowę zmiksuj dodatkowo z kakao.
W szklankach/ słoiczkach ułóż deser, na dole ciemna masa, na górze jasna. Posyp wszystko orzechami laskowymi i gotowe. Najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz