Odkąd mam gofrownicę kombinuję z różnymi mąkami i dodatkami do ciasta. Zdecydowanie najlepiej wychodzą te z dodatkiem warzyw. Puree ze słodkiej dyni hokkaido jest idealnym składnikiem jesiennych gofrów.
Dyniowe gofry podaję z duszonymi jabłkami, cynamonem, orzechami pekan/ włoskimi i płatkami migdałów. Jabłka są na tyle słodkie, że nie potrzebuję dodatku cukru.
To dobry deser, ale też śniadanie. Bez cukru i glutenu. Po upieczeniu są chrupiące, potem trochę miękną.
Składniki:
szklanka mąki gryczanej
szklanka puree z dyni
1/3 szklanki mleka roślinnego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki dokładnie mieszamy, masa powinna być dość gęsta. Nie słodzę ciasta, ale możecie to zrobić jeśli chcecie.
Gofry piekę około 5-6 minut. Jeśli macie gofrownicę o mniejszej mocy i ciasto przywiera, możecie dodać trochę oleju do cista, albo bezpośrednio na gofrownicę przed pieczeniem.
szklanka mąki gryczanej
szklanka puree z dyni
1/3 szklanki mleka roślinnego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki dokładnie mieszamy, masa powinna być dość gęsta. Nie słodzę ciasta, ale możecie to zrobić jeśli chcecie.
Gofry piekę około 5-6 minut. Jeśli macie gofrownicę o mniejszej mocy i ciasto przywiera, możecie dodać trochę oleju do cista, albo bezpośrednio na gofrownicę przed pieczeniem.
Dyniowe gofry podaję z duszonymi jabłkami, cynamonem, orzechami pekan/ włoskimi i płatkami migdałów. Jabłka są na tyle słodkie, że nie potrzebuję dodatku cukru.
To dobry deser, ale też śniadanie. Bez cukru i glutenu. Po upieczeniu są chrupiące, potem trochę miękną.
Lubicie gofry? Macie sprawdzony przepis?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz