Świąteczne kulki mocy z białą czekoladą
Cześć!
Kulki mocy zawsze się udają. Wystarczą orzechy, albo płatki owsiane, daktyle do sklejenia i można kręcić pyszne pralinki. Warto kombinować ze smakiem dodając różne przyprawy, kakao, wanilię. Dziś mam dla Was przepis na świąteczne kulki piernikowe, z dodatkiem białej wegańskiej czekolady, którą szybko przygotujecie domu.
Składniki:
200 g orzechów włoskich
200 g daktyli (świeżych lub suszonych namoczonych przez minimum godzinę)
30 g płatków owsianych
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
pół łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Orzechy i płatki owsiane mielimy na grubą mąkę i blenderze z ostrzem w kształcie litery S. Następnie odcedzamy daktyle i odciskamy nadmiar wody. Razem z przyprawami i resztą składników dodajemy daktyle do orzechów. Całość miksujemy do momentu uzyskania kleistej masy. Lekko wilgotnymi rękami formujemy kulki, można obtoczyć je w kakao, mielonych orzechach, wiórkach kokosowych, albo przygotować białą czekoladę do dekoracji.
Jak przygotować białą wegańską czekoladę?
Składniki:
2 łyżki masła kakaowego
2 łyżki oleju kokosowego
łyżeczka ksylitolu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Masło kakaowe i olej kokosowy roztapiamy razem w kąpieli wodnej. Kiedy będą miały płynną konsystencję dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Kiedy czekolada trochę przestygnie dekorujemy nią kulki (lub inne ciasteczka). Kiedy masa ostygnie będziemy mieć twardą, białą czekoladę, którą w razie potrzeby można roztopić ponownie w kąpieli wodnej.
Macie swój ulubiony sposób na takie pralinki? Jakie składniki miksujecie najczęściej?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz