Klasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda kusząco, ale znacznie bardziej polecam ją w wersji wegańskiej. Jest równie pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Agar jest składnikiem żelujących, który zastępuje żelatynę w diecie roślinnej. Kluczowa jest jego odpowiednia ilość, dzięki czemu panna cotta będzie miękka i elastyczna.
Składniki (na 4 porcje)
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki ksylitolu
2/3 łyżeczki agaru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Mleko kokosowe, ksylitol i agar doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy i przelewamy do małych miseczek lub foremek silikonowych. Schładzamy w lodówce. Po około godzinie w lodówce jest gotowa do podania.
Panna Cotta dobrze smakuje z owocami, najczęściej podaję ją z owocami leśnymi, albo musem z mango. Pełna dowolność w wyborze owoców, możecie szukać swoich ulubionych smaków.
Próbowaliście już wegańskiej panna cotty?
Próbowaliście już wegańskiej panna cotty?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz