Trochę zdrowsze pączki:)
Cześć!
Zbliża się tłusty czwartek i zrobiłam piękne pączki. Najwięcej frajdy miałam z dekorowania:) Pączki upiekłam i posłodziłam ksylitolem, żeby były trochę zdrowsze od tradycyjnych. Są całkiem puszyste i bardzo smaczne.
50 g ksylitolu ( nie za dużo, bo robię jeszcze lukier)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml mleka roślinnego
60 ml roztopionego oleju kokosowego
Dodatki- sproszkowany burak, matcha kulinarna, kakao.
Żeby zrobić różne kolory pączków możesz dodać do części ciasta trochę naturalnych barwników.
Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik do 180 stopni.
2. Wymieszaj składniki suche- mąkę, ksylitol, mielone siemię lniane, proszek do pieczenia.
3. Rozpuść olej kokosowy, lekko podgrzej mleko i dodaj mokre składniki do suchych.
4. Mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Przelej ciasto do foremek. Piecz około 15-18 minut.
6. Po tym czacie wyjmij formę z piekarnika i ostudź pączki.
Kiedy pączki przestygną można je dekorować. Używam do tego gorzkiej czekolady i lukru.
Kilka kostek czekolady rozpuszczam w niewielkim dodatkiem oleju kokosowego. Do zrobienia lukru używam zmielonego w młynku do kawy ksylitolu i mleka roślinnego.
Lukier:
2 łyżki zielonego ksylitolu (ewentualnie cukru pudru)
kilka kropel wody/mleka roślinnego
barwniki- sproszkowany burak, matcha, niebieska spirulina, kurkuma
W wersji bezglutenowej robiłam je z mąką jaglaną i ryżową (pół na pół). Wychodzą dobre, ale nie tak pulchne jak te.
Macie w planie domowe pączki w tym roku?
Zbliża się tłusty czwartek i zrobiłam piękne pączki. Najwięcej frajdy miałam z dekorowania:) Pączki upiekłam i posłodziłam ksylitolem, żeby były trochę zdrowsze od tradycyjnych. Są całkiem puszyste i bardzo smaczne.
Składniki:
250 g mąki pszennej/orkiszowej 50 g ksylitolu ( nie za dużo, bo robię jeszcze lukier)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml mleka roślinnego
60 ml roztopionego oleju kokosowego
Dodatki- sproszkowany burak, matcha kulinarna, kakao.
Żeby zrobić różne kolory pączków możesz dodać do części ciasta trochę naturalnych barwników.
Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik do 180 stopni.
2. Wymieszaj składniki suche- mąkę, ksylitol, mielone siemię lniane, proszek do pieczenia.
3. Rozpuść olej kokosowy, lekko podgrzej mleko i dodaj mokre składniki do suchych.
4. Mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Przelej ciasto do foremek. Piecz około 15-18 minut.
6. Po tym czacie wyjmij formę z piekarnika i ostudź pączki.
Kiedy pączki przestygną można je dekorować. Używam do tego gorzkiej czekolady i lukru.
Kilka kostek czekolady rozpuszczam w niewielkim dodatkiem oleju kokosowego. Do zrobienia lukru używam zmielonego w młynku do kawy ksylitolu i mleka roślinnego.
Lukier:
2 łyżki zielonego ksylitolu (ewentualnie cukru pudru)
kilka kropel wody/mleka roślinnego
barwniki- sproszkowany burak, matcha, niebieska spirulina, kurkuma
W wersji bezglutenowej robiłam je z mąką jaglaną i ryżową (pół na pół). Wychodzą dobre, ale nie tak pulchne jak te.
Macie w planie domowe pączki w tym roku?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz