Zdrowe odżywianie

poniedziałek, 18 lutego 2019

Trochę zdrowsze pączki:)

Cześć!

Zbliża się tłusty czwartek i zrobiłam piękne pączki. Najwięcej frajdy miałam z dekorowania:) Pączki upiekłam i posłodziłam ksylitolem, żeby były trochę zdrowsze od tradycyjnych. Są całkiem puszyste i bardzo smaczne. 



Składniki:
250 g mąki pszennej/orkiszowej 
50 g ksylitolu ( nie za dużo, bo robię jeszcze lukier)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml mleka roślinnego
60 ml roztopionego oleju kokosowego

Dodatki- sproszkowany burak, matcha kulinarna, kakao. 
Żeby zrobić różne kolory pączków możesz dodać do części ciasta trochę naturalnych barwników. 

Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik do 180 stopni. 
2. Wymieszaj składniki suche- mąkę, ksylitol, mielone siemię lniane, proszek do pieczenia. 
3. Rozpuść olej kokosowy, lekko podgrzej mleko i dodaj mokre składniki do suchych. 
4. Mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. 
5. Przelej ciasto do foremek. Piecz około 15-18 minut. 
6. Po tym czacie wyjmij formę z piekarnika i ostudź pączki. 

Kiedy pączki przestygną można je dekorować. Używam do tego gorzkiej czekolady i lukru. 
Kilka kostek czekolady rozpuszczam w niewielkim dodatkiem oleju kokosowego. Do zrobienia lukru używam zmielonego w młynku do kawy ksylitolu i mleka roślinnego. 

Lukier:
2 łyżki zielonego ksylitolu (ewentualnie cukru pudru)
kilka kropel wody/mleka roślinnego
barwniki- sproszkowany burak, matcha, niebieska spirulina, kurkuma 


W wersji bezglutenowej robiłam je z mąką jaglaną i ryżową (pół na pół). Wychodzą dobre, ale nie tak pulchne jak te. 






Macie w planie domowe pączki w tym roku? 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz