Pieczona owsianka, próbowaliście jej kiedyś? U mnie to najczęściej weekendowa wersja owsianki. Można wszystko przygotować dzień wcześniej, rano tylko zapiec i mieć ciepłe śniadanie. Owsianka w trochę inny sposób, gdyby znudziła się tradycyjna:) ⠀
⠀
Składniki: ⠀
- 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich) ⠀
- garść pokrojonych orzechów włoskich ⠀
- 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego ⠀
- 1/2 szklanki wody ⠀
- łyżeczka cynamonu ⠀
- szczypta gałki muszkatołowej ⠀
- szczypta soli ⠀
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ⠀
- 4 łyżki syropu klonowego/ daktylowego/ innego słodzika⠀
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ⠀
- owoce- tutaj pełna dowolność- jabłka, gruszki, maliny, borówki, banany. Na zdjęciu jest mrożony agrest, który miałam jeszcze w domu. Gotową owsiankę posypałam płatkami migdałowymi. ⠀
⠀
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia. Piecz przez 35 minut.
Podawaj z jogurtem, syropem klonowym albo lodami bananowymi 💛 ⠀
⠀
Jedliście taką owsiankę? Jakie dodatki do owsianki lubicie najbardziej? ⠀
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz