Zdrowe odżywianie

piątek, 19 lipca 2019

Jogodowy sernik z nerkowców

Cześć!

Sezon na jagody jest krótki i warto go wykorzystać. Najlepiej jeść je na surowo w koktajlach, deserach, sałatkach. Ten sernik wygląda świetnie, nie trzeba sztucznych barwników, żeby uzyskać intensywny kolor:) 







Spód ciasta
1/3 szklaniki daktyli (namoczonych na noc i odsączonych)
1/2 szklanki płatków owsianych/migdałów 
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli 

Masa z nerkowców
2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych na noc i odsączonych)
2 łyżki rozpuszczonego olejku kokosowego nierafinowanego
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki słodzika- ksylitol/stewia
2/3 szklanki jagód
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przegotowanie:
1. Zaczynamy od zmielenia migdałów i patków owianych na grubą mąkę, a następnie wsypujemy do blendera pozostałe składniki na spód ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej lepkiej masy. 
2. Wykładamy masę do foremki, u mnie jest to mała tortownica około 17 cm. Wkładamy ją do lodówki. 
 
3. Namoczone i odsączone nerkowce blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj trochę słodzika. 
4. Przełóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki 10-15 minut wcześniej. 
5. Do dekoracji najlepiej sprawdzają świeże owoce. Sernik z nerkowców jest bardzo sycący, sprawdzi się jako deser i dobre śniadanie.








Robicie takie desery?

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz