Sezon na jagody jest krótki i warto go wykorzystać. Najlepiej jeść je na surowo w koktajlach, deserach, sałatkach. Ten sernik wygląda świetnie, nie trzeba sztucznych barwników, żeby uzyskać intensywny kolor:)
Spód ciasta
1/3 szklaniki daktyli (namoczonych na noc i odsączonych)
1/2 szklanki płatków owsianych/migdałów
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli
Masa z nerkowców
2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych na noc i odsączonych)
2 łyżki rozpuszczonego olejku kokosowego nierafinowanego
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki słodzika- ksylitol/stewia
2/3 szklanki jagód
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przegotowanie:
1. Zaczynamy od
zmielenia migdałów i patków owianych na grubą mąkę, a następnie wsypujemy do blendera
pozostałe składniki na spód ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej
lepkiej masy.
2. Wykładamy masę do foremki, u mnie jest to mała tortownica
około 17 cm. Wkładamy ją do lodówki.
3. Namoczone i
odsączone nerkowce blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe
składniki. Blendujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Spróbuj czy masa jest
wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj trochę słodzika.
4. Przełóż na
wcześniej przygotowany spód i wstaw
do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki
10-15 minut wcześniej.
5. Do dekoracji najlepiej sprawdzają świeże owoce. Sernik z nerkowców jest bardzo sycący, sprawdzi się
jako deser i dobre śniadanie.
Robicie takie desery?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz