Tofurnik dyniowy- prosty przepis
Ostatnio mam fazę na tofurniki:) W weekend upiekłam dyniowy z pomarańczą i był bardzo smaczny. Dzisiaj zrobiłam kolejny w zamrożonymi owocami leśnymi, liczę że będzie równie dobry :) Takie ciasto robi się ekspresowo i zawsze się udaje. Pieczone tofurniki bardzo mi smakują. Mam dla Was prosty przepis na takie ciasto:)
Spód:
- 3/4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki masła migdałowego/orzechowego.
Masa:
- 3 kostki tofu (po 180 gram),
- 1 szklanka puree z dyni,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- sok z 1 pomarańczy i łyżeczka skórki z pomarańczy,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3-4 łyżki ksylitolu/ innego słodzika .
Wykonanie:
- płatki owsiane zmielić i wymieszać masłem orzechowym, powinna powstać gęsta masa jak na kulki mocy. Dno foremki wykładam papierem i równomiernie rozkładam spód ciasta,
- tofu kruszę, dodaję mus dyniowy, mleko roślinne, sok w skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie miksuję,
- dodaję cynamon, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i ksylitol. Dokładnie mieszam i przekładam do foremki,
- piekę godzinę w 175 stopniach. Po przestudzeniu wkładam do lodówki na kilka godzin, - można polać do rozpuszczoną czekoladą, albo udekorować świeżymi owocami.
Ciasto zrobiłam w foremce 16 cm.
Lubicie tofurniki? Jakie ciasta pieczecie najczęściej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz