Tofurnik dyniowy- prosty przepis



Ostatnio mam fazę na tofurniki:) W weekend upiekłam dyniowy z pomarańczą i był bardzo smaczny. Dzisiaj zrobiłam kolejny w zamrożonymi owocami leśnymi, liczę że będzie równie dobry :) Takie ciasto robi się ekspresowo i zawsze się udaje. Pieczone tofurniki bardzo mi smakują. Mam dla Was prosty przepis na takie ciasto:)







Spód: 

- 3/4 szklanki płatków owsianych, 
- 1/2 szklanki masła migdałowego/orzechowego.

Masa:
- 3 kostki tofu (po 180 gram),
- 1 szklanka puree z dyni,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- sok z 1 pomarańczy i łyżeczka skórki z pomarańczy,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3-4 łyżki ksylitolu/ innego słodzika .

Wykonanie:
- płatki owsiane zmielić i wymieszać masłem orzechowym, powinna powstać gęsta masa jak na kulki mocy. Dno foremki wykładam papierem i równomiernie rozkładam spód ciasta, 

 - tofu kruszę, dodaję mus dyniowy, mleko roślinne, sok w skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie miksuję,
- dodaję cynamon, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i ksylitol. Dokładnie mieszam i przekładam do foremki, 
- piekę godzinę w 175 stopniach. Po przestudzeniu wkładam do lodówki na kilka godzin,  - można polać do rozpuszczoną czekoladą, albo udekorować świeżymi owocami. 
Ciasto zrobiłam w foremce 16 cm. 








Lubicie tofurniki? Jakie ciasta pieczecie najczęściej?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger