Zdrowe pierniczki bez glutenu i bez cukru
Udało się zrobić pierniczki w zdrowszym wydaniu, do których będę wracać. Można nie upiec nawet dzień przed Wigilią, nie trzeba czekać, żeby zmiękły. Wykorzystałam orzechy włoskie, które niedawno obrała moja babcia:) Dzięki temu są orzechowe, ale mają też korzenny smak tradycyjnych pierniczków.
Składniki:
- 1 szklanka orzechów włoskich ⠀
- 1 szklanka mąki kokosowej⠀
- 2 szklanki suszonych daktyli ⠀
- 1/3 szklanki oleju ( użyłam kokosowego rafinowanego, ale może być inny) ⠀
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej:) ⠀
⠀
Daktyle namocz wcześniej w letniej wodzie i odstaw na 1-2 godziny. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj blenderem na pastę daktylową. ⠀
Orzechy włoskie zmiel na mąką, najlepiej nadaje się to tego młynek do kawy.⠀
Wymieszaj daktyle i mielonymi orzechami, mąką kokosową, olejem i przyprawami. Zagnieć ciasto i odstaw na kilkanaście minut. ⠀
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm, wycinaj foremkami pierniczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. ⠀
⠀
Są pyszne:) Można zrobić je z myślą o osobach, które nie mogą jeść glutenu, żeby nie traciły smaku świąt. ⠀
⠀
Robiliście już pierniczki? ⠀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz