Polskie jabłka to nasz symbol, jesteśmy czwartym największym producentem jabłek
w Unii Europejskiej. Przed nami są Hiszpania, Włochy i Francja. Warto wspierać lokalnych
rolników, kupować lokalnie warzywa i owoce.
Ile warzyw i owoców jesz każdego dnia? 400 g - tyle powinniśmy
spożywać codziennie. Jak myślisz czy udaje ci to bez względu na porę
roku? CuTE (Cultivating taste od Europe) to program UE promujący zdrowe
nawyki i mający zwiększyć spożycie owoców i warzyw pochodzących w
Europy. ⠀
⠀
⠀
Jedzcie warzywa i owoce, wspierajcie lokalne produkty. UE promuje
uprawy na świeżym powietrzu i w szklarniach, w zależności od warunków
klimatycznych. W Polsce mamy bardzo dobre warunki do uprawy miedzy
innymi jabłek, które są naszym głównym towarem eksportowym. Kiedy to
możliwe, warto wspierać lokalnych rolników. ⠀
⠀
Owoce i warzywa są źródłem witamin i materiałów, błonnika, flawonoidów, antyoksydantów i wiele innych dobrych dla nas składników. Warto jeść je codziennie. Kampania współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej.
⠀
Jeśli chodzi o jabłka to poza jedzeniem surowych, zimą często robię kompot. Pyszny, korzenny i naturalnie słodki od jabłek:) ⠀
Jaki jest Twój ulubiony sposób na jabłka?
⠀
Owoce i warzywa są źródłem witamin i materiałów, błonnika, flawonoidów, antyoksydantów i wiele innych dobrych dla nas składników. Warto jeść je codziennie. Kampania współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej.
⠀
Jeśli chodzi o jabłka to poza jedzeniem surowych, zimą często robię kompot. Pyszny, korzenny i naturalnie słodki od jabłek:) ⠀
Jaki jest Twój ulubiony sposób na jabłka?
Dziś podzielę się moim ulubionym przepisem na jabłkowy chutney.
Chutney z cynamonem
- 4 jabłka
- 1 cebula
- 150 g ksylitolu
- 150 g octu winnego/jabłkowego
- 2 laski cynamonu
- goździki- kilka sztuk
- kawałek imbiru
Chutney to świetny dodatek do pieczonych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz