Tacos to szybkie i łatwe danie, a kiedy uda się kupić mąkę kukurydzianą- masa harina wychodzą najlepsze:) Można kupić gotowe, ale jeśli chcecie spróbować możecie zrobić je w domu.
Przepis na tortille kukurydzianą:
- 250 gram mąki masa harina. To nie jest zwykła mąka kukurydziana, własnie ona nadaje plackom idealną konsystencję. Można zamówić ją przez internet, albo w kuchniach świata.
- 250-270 ml gorącej wody
- szczypta soli
- opcjonalnie szczypta kurkumy dla ładnego koloru
- dwie szczypty soli, lub tyle ile lubicie
Łączę mąkę ze szklanką gorącej wody, dodaję szczyptę soli i mieszkam ciasto. Może się kruszyć, ale po jakimś czasie konsystencja jest zwarta. Po wyrobieniu odkładam ciasto na około 45 minut, żeby mąka odpowiednio wchłonęła wodę. Po tym czasie dzielę ciasto na kulki, o średnicy mniej więcej 3 cm. Rozwałkowuję je przez papier do pieczenia, a następnie przekładam na rozgrzaną patelnię. Podpiekam krótko z dwóch stron. Kiedy są gorące od razu formuję je na szklanej butelce, kiedy ostygną mają kształt łódeczek. ⠀
⠀
Jeśli ciasto kruszy się przy wałkowaniu trzeba dodać odrobinę wody i zagnieść ponownie. Mnie udały się takie w miarę ładne chyba za czwartym razem. Wszystko wymaga wprawy:) Zwykła mąka kukurydziana niestety nie da nam takich idealnych tacosów, ale też wyjdą.
Co do środka? ⠀
U mnie jest tofu, trochę papryki, kukurydzy, coś zielonego i sos na bazie domowego sojonezu. ⠀
⠀
Kto lubi tacosy? Robiliście kiedyś domowe? ⠀
⠀