⠀
Spód klasyczny do tarty:⠀
220 g mąki (u mnie orkiszowa)⠀
100 ml ziemnej wody ⠀
100 ml oleju roślinnego ⠀
płaska łyżeczka soli ⠀
⠀
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, a kiedy będzie gotowe rozciągamy je na formie. Ciasto powinno być rozłożone w miarę równomiernie. Nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie podniosło się w piekarniku. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, albo do zamrażarki na 10-15 minut. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. ⠀
⠀
Farsz zrobiłam z tofu, z dodatkiem pomidorów, pomidorów suszonych, szparagów i ziół. ⠀
Składniki: ⠀
400 g tofu naturalnego ⠀
6 suszonych pomidorów (mogą być suche, albo z zalewy)⠀
2 ząbki czosnku⠀
1 cebula ⠀
5-6 łyżek płatków drożdżowych ⠀
4 łyżki soku z cytryny ⠀
2 łyżki musztardy ⠀
2 łyżki sosu sojowego ⠀
1 łyżeczka suszonego tymianku ⠀
1 łyżeczka suszonego rozmarynu⠀
kilka pomidorków koktajlowych ⠀
kilka szparagów ⠀
sól, pieprz do smaku ⠀
⠀
Na patelni podsmażam cebulę, kiedy zmięknie dorzucam przekrojone na pół pomidorki i kilka szparagów. Podsmażamy 2-3 minuty żeby warzywa lekko zmiękły. Do farszu użyłam obranych końcówek szparagów. ⠀
⠀
Tofu, czosnek, musztardę, sos sojowy, płatki drożdżowe, sok z cytryny, suszone pomidory i przyprawy blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy cebulę z pomidorkami i szparagami, dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku. To też dobry farsz to warzyw, na nawet pasta do pieczywa. ⠀
⠀
Masę przekładam na spód do tarty, udekorowałam ją kilkoma szparagami. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. ⠀
⠀
Bardzo dobra! Możecie dodawać też inne warzywa do farszu. Podawałam ją w kiszonkami- kimchi i rzodkiewką. ⠀
⠀
Macie jakieś sprawdzone tarty do wypróbowania? ⠀