Tofu to dobre źródło białka na diecie roślinnej. Wystarczy je odpowiednio doprawić, żeby nabrało smaku i aromatu. Kiszone tofu robię regularnie. Sprawdza się do sałatek, a te teraz są u mnie często, bo regularnie uzupełniam w lodówce zapas wiosennej zieleniny 🌿 ⠀
⠀
Jak je zrobić? ⠀Składniki:⠀1 kostka naturalnego tofu ⠀1 łyżeczka soli⠀3 ząbki czosnku ⠀pół szklanki wody z kiszonych ogórków/ kapusty ⠀zioła- u mnie trochę suszonego oregano ⠀letnia woda ⠀⠀Przygotowanie:⠀Tofu kroimy w kostkę, kształt może być dowolny, jeśli chcecie je na kanapkę mogą być plastry. Wrzucam tofu do słoika, dodaję czosnek i zioła, wodę z kiszonych ogórków. Sól rozpuszczam w cieplej wodzie i dopełniam słoik. Zakręcam i odstawiam na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można jeść, a po otwarciu przechowywać w lodówce. ⠀⠀To bardzo podstawowy przepis, robię je za każdym razem inaczej. Dodawałam już do tofu zakwas z buraka, płatki drożdżowe, wodę z kimchi, czosnek niedźwiedzi, kiszone cytryny, różne zioła. Kombinujecie i podsyłajcie swoje pomysły, chętnie wypróbuję:) ⠀⠀
Lubicie tofu? Jak jecie je najczęściej? ⠀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz