Wegańskie ciastka owsiane

 

To dobre ciastka do zabrania z domu, kiedy się spieszymy. Zastępują owsiankę i są bardzo sycące. Możliwe, że wszystkie składniki masz w domu. Robi się je bardzo szybko, w niecałą godzinę możesz mieć już upieczone ciastka na cały tydzień:)




Składniki:
3/4 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki mąki migdałowej
2-3 łyżki ksylitolu/ innego słodzika
30 ml mocnej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli

Do dekoracji- orzechy, gorzka czekolada

Przegotowanie:
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
- połącz mąkę owsianą, migdałową i proszek do pieczenia, szczyptę soli,
- w drugim naczyniu wymieszaj kawę, słodzik, olej kokosowy i zmielone siemię lniane. Zostaw na 2-3 minuty.
- Wymieszaj wszystkie składniki i formuj niewielkie ciasteczka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na koniec udekoruj ciastka orzechami i czekoladą.
- Piecz ciastka przez 15- 20 minut, do momentu kiedy się zarumienią.

Są treściwe, wolę kiedy są cienkie. Możecie dowolnie zmieniać dodatki i wypróbować je z innymi orzechami.

* niewielką ilość mąki migdałowej możesz używać przed zmielenie migdałów w młynku do kawy.








Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger