Zdrowe odżywianie

środa, 25 listopada 2020

Jeden patyczek duża zmiana- LastObject

W ostatnich latach często poruszany jest temat zmian klimatycznych, nadmierna konsumpcja i nadmiar produkowanych śmieci to dla nas duże zagrożenie. Sztuczne surowce są szczególnie szkodliwe. Otacza nas plastik i przedmioty z niego zrobione. Ważne jest ograniczenie produktów jednorazowych w codziennym życiu. Można zacząć od małych rzeczy jak własna butelka na wodę czy torba na zakupu. Kiedy zaczniemy szukać znajdziemy znacznie więcej takich pomysłów na dobrą zmianę. 

Myślałam, że w temacie zero waste mam już wszystko czego potrzebuję. Patyczki plastikowe zamieniłam na biodegradowalne, ale okazuje się, że można zrobić krok dalej. Patyczki higieniczne są w czołówce jednorazowych produktów zanieczyszczających naszą planetę. Codziennie 1,5 miliarda patyczków jest produkowanych i wyrzucanych po jednym użyciu. To bardzo dużo! Mała rzecz, której każdego dnia używa większość ludzi na całym świecie. 




⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

LastSwab to wielorazowy patyczek higieniczny. Mam je od kilku tygodni, jeden jest do czyszczenia uszu, drugi przydaje się przy robieniu makijażu. Początkowo nie byłam przekonana, ale łatwość umycia ich jedynie wodą z mydłem i możliwość przechowywania w pojemniku mnie przekonuje. Patyczki są trwałe, mają ładne opakowanie zrobione z kukurydzy. To kolejny mały krok w kierunku wyeliminowania przedmiotów jednorazowego użytku. I to bez dużego wysiłku.


Celem marki przy tworzeniu tego produktu było wyeliminowanie przedmiotów jednorazowego użytku na rzecz zrównoważonych alternatyw wielokrotnego użytku. LastSwab zastępuje ponad 1000 jednorazowych patyczków a jego żywotność producent ocenia na 2 lata.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀





Marka ma też produkt Lasttissue - wielorazowe chusteczki higieniczne, które dobrze pamiętam z dzieciństwa. Silikonowe opakowanie z separatorem ułatwia oddzielenie czystych od użytych chusteczek. Nie wiem czy przestawię się całkowicie, ale kiedy nie mam dużego kataru takie rozwiązanie jest ok, biorąc pod uwagę, że mogę uratować w ten sposób 3000 szt. jednorazowych chusteczek przed wyrzuceniem do kosza.

Każdego dnia ok. 41 milionów drzew jest ścinanych w celu wyprodukowania miazgi drzewnej potrzebnej m.in. do chusteczek higienicznych, papieru toaletowego, ręczników papierowych i innych artykułów higieny osobistej. Kiedy tylko jest to możliwe warto wybierać papier z recyklingu, a najlepiej wielorazowe produkty, które możemy używać bez konieczności wycinki kolejnych drzew. 






Patyczki są nieznanym mi wcześniej produktem, na który warto zwrócić uwagę. W łazience ograniczyłam już wiele produktów i nie zauważam braku wielu z nich. Wielorazowe produkty i kosmetyki bez zbędnych opakowań dobrze się sprawdzają, a ilość śmieci w domu stopniowo udaje się zmniejszyć. Wiele takich zmian nie zabiera nam komfortu, a sprawia, że żyjemy bardziej ekologicznie. Im mniej kupujemy, tym mniej wyrzucamy. Wielorazowe produkty do na dłuższą metę także spora oszczędność. 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Co myślicie o tych produktach? Macie ochotę spróbować?

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Używacie wielorazowych chusteczek?


Jeśli jesteście zainteresowani produktem znajdziecie je TUTAJ.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀


piątek, 13 listopada 2020

Wegańskie gofry bez glutenu


Gofry kojarzą się z mocno słodkim i nie za bardzo zdrowym deserem. Można to łatwo zmienić zastępując mąkę pszenną bardziej odżywcza, a zamiast bitej śmietany podać je z musem owocowym. W sezonie jesiennym lubię podawać je z korzennym musem dyniowym. 



W przepisie wykorzystałam mąkę owsianą i mąkę z komosy ryżowej. Jeśli unikasz glutenu, możesz użyć płatków owsianych bez glutenowych.Mąką robię w młynku do kawy, przy małych ilościach takie rozwiązanie dobrze się sprawdza. Możecie tak szybko zrobić mąkę z wielu ziaren, zbóż czy orzechów. 




⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Składniki: (na 8 gofrów)
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki z komosy ryżowej
- 1 łyżka babki jajowatej/ zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- opcjonalnie- 2 łyżki syropu daktylowego/ klonowego
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Zmiel płatki i komosę na mąkę. Możesz użyć blendera, albo młynka do kawy. Wystarczy chwila, żeby zmielić te składniki na mąkę.

2. Dodaj sodę, cynamon, babkę jajowatą, sól, mleko roślinne, syrop kolorowy, olej i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie bardziej gęste niż to z mąki pszennej.
3. Rozgrzej gofrownicę, wlej do niej ciasto i piecz gofry przez około 5-6 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gofry podobnie jak pieczywo można mrozić. Jeśli zostaje mi ciasto, wole zrobić gofry, żeby nie rozgrzewać gofrownicy na 1-2 sztuki. Rozmrożone też są smaczne. Można je podgrzać na patelni.



Gofry możesz jeść z dowolnymi dodatkami na słodko lub wytrawnie. Jesienią często robię ten dyniowy mus. 

Składniki:
- szklanka puree z dyni Hokkaido
- 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
- kilka łyżek wody/ mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej 
- 2 łyżki syropu daktylowego/ klonowego 

Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. Można ją porcjować i zamrozić, albo przechowywać z lodówce do czterech dni. Dobrze pasuje do owsianki i do domowej pumpkin spice latte:) 







Kto lubi gofry? 

Smacznego !