Gofry kojarzą się z mocno słodkim i nie za bardzo zdrowym deserem. Można to łatwo zmienić zastępując mąkę pszenną bardziej odżywcza, a zamiast bitej śmietany podać je z musem owocowym. W sezonie jesiennym lubię podawać je z korzennym musem dyniowym.
W przepisie wykorzystałam mąkę owsianą i mąkę z komosy ryżowej. Jeśli unikasz glutenu, możesz użyć płatków owsianych bez glutenowych.Mąką robię w młynku do kawy, przy małych ilościach takie rozwiązanie dobrze się sprawdza. Możecie tak szybko zrobić mąkę z wielu ziaren, zbóż czy orzechów.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Składniki: (na 8 gofrów)
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki z komosy ryżowej
- 1 łyżka babki jajowatej/ zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- opcjonalnie- 2 łyżki syropu daktylowego/ klonowego
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Zmiel płatki i komosę na mąkę. Możesz użyć blendera, albo młynka do kawy. Wystarczy chwila, żeby zmielić te składniki na mąkę.
2. Dodaj sodę, cynamon, babkę jajowatą, sól, mleko roślinne, syrop kolorowy, olej i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie bardziej gęste niż to z mąki pszennej.
3. Rozgrzej gofrownicę, wlej do niej ciasto i piecz gofry przez około 5-6 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gofry podobnie jak pieczywo można mrozić. Jeśli zostaje mi ciasto, wole zrobić gofry, żeby nie rozgrzewać gofrownicy na 1-2 sztuki. Rozmrożone też są smaczne. Można je podgrzać na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz