Przepisów na pączki jest bardzo dużo, ja zawsze stawiam na pieczone. Te z dodatkiem dyni są bardzo pulchne i smaczne. Można dodać więcej oleju, ale ja nie widzę takiej potrzeby. Dynią możesz zamienić na puree z marchewki czy batatów.
200 g puree z dyni
350 g mąki jasnej orkiszowej/ pszennej
100 ml letniego mleka roślinnego
40-50 g słodzika u mnie erytrol + 1 łyżka cukru do zaczynu
30 ml olejku roślinnego
25 g drożdży
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przygotowanie
Pokrojoną dynię piecz przez 30 minut w 180 do miękkości, albo ugotuj ją na parze. Kiedy przestygnie, zblenduj ją na puree.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
W misce wymieszaj dwie łyżki mąki, pokruszone drożdże, łyżkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka roślinnego. Wymieszaj dokładnie, tak żeby drożdże się rozpuściły. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie dodaj resztę mąki, słodzik, letnie mleko, cynamon, gałkę, sól i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
Stopniowo dodawaj puree z dyni i olej, wyrabiaj do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Po tym czasie formuj pączki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pączki urosną, nie układaj jednego przy drugim. Możesz też użyć foremki. Piecz około 15-17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kiedy ostygną możesz je udekorować lukrem/ czekoladą. U mnie jest lukier- 3 łyżki cukru pudru + łyżka wody + łyżeczka soku z cytryny. Posypałam je suszonymi kwiatami 🌺
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wyszło mi 18 sztuk. Większość od razu zamroziłam. Robię tak ze wszystkimi domowymi wypiekami. Porcjuję i mrożę, mam na kilka kolejnych tygodni.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wyszło mi 18 sztuk. Większość od razu zamroziłam. Robię tak ze wszystkimi domowymi wypiekami. Porcjuję i mrożę, mam na kilka kolejnych tygodni.
Robicie domowe pączki na tłusty czwartek?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz