Domowa wegańska granola

Lubię mieć w domu granolę, to dobre szybkie śniadanie. Robiłam już wiele odsłon granoli, ta jest jedną z ulubionych, ale możesz dodać inne orzechy i zmienić proporcje. Jeśli chcesz dodać rodzynki, daktyle czy żurawinę do granoli, zrób to na końcu i dodaj je do już upieczonej granoli.

Zimą lubię dodać do niej trochę cynamonu, na taką porcję możesz dodać około 1/2 łyżeczki. Dzięki temu będzie bardziej rozgrzewająca. 







Możesz użyć innych orzechów, ja wybrałam moje ulubione. Pistacje w granoli nie są solone. 

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki pistacji
1/2 szklanki płatków kokosowych
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
2. Wymieszaj wszystkie suche składniki, możesz pokroić wcześniej orzechy na drobniejsze kawałki.
3. W miseczce wymieszaj olej z syropem i polej nim płatki z orzechami. Wymieszaj delikatnie, zaczną się tworzyć grudki granoli.
4. Rozłóż granolę równomiernie na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika na 15 minut, po tym czasie wysuń blachę, przemieszaj i zostaw w piekarniku na kolejne 15 minut.
5. Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Przełóż ją do szczelnie zamykanego słoika.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Najlepiej smakuje z jogurtem i owocami, ale w smoothie bowlach.
Ekstrakt waniliowy nie jest konieczny, ale robią dużą różnice i lubię go dodawać:)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Na koniec, do upieczonej granoli, dodałam trochę suszonych płatków róż. Ładnie wyglądają też bławatki :)
⠀⠀⠀⠀⠀







Robicie domową granolę?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger