W mojej kuchni rozpoczął się już sezon na dynię. Szczególnie hokkaido :) Puree mam zawsze pod ręką, zamrażam je w niewielkich pojemnikach. Dzisiaj wymieszałam puree z kokosowym jogurtem naturalnym i zjadłam z zimową granolą. Chrupiąca, słodka, korzenna granola, bardzo prosta do przygotowania. Będę ją robić częściej.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki pestek dyni
4 łyżki masła orzechowego (dowolnego, ja dałam laskowe)
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki soli
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
2. Wymieszaj płatki, orzechy, pestki dyni, przyprawy korzenne i sól. Następnie dodaj mokre składniki i delikatnie wymieszaj. Nie rozbijaj naturalnych grudek, które się tworzą.
3. Przenieś granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie zamieszaj i w razie potrzeby dostaw na kolejne 5 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Granolę można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około miesiąc w szczelnie zamkniętym słoiku czy pojemniku.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz