Marchewka a’la łosoś to nic nowego, ale robię ją często w kilka minut na patelni, wcześniej robiłam ją w piekarniku. Ta wersja jest szybsza i równie dobra. Czego potrzebujesz, żeby ją zrobić? Marchewki, obieraczki i kilku innych składników.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Składniki:
2 spore marchewki
1 arkusz nori
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2-3 łyżki sosu sojowego
kilka łyżek wody
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przygotowanie:
Marchewkę myję i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw robię wstążki z marchewki. Końcówki marchewki, których nie da się już obierać zostaw do bulionu, zupy czy jakiegoś innego dania ♻️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przekładam marchewkę na patelnie. Duszę ją z kilkoma łyżkami wody i sosu sojowego, dodaję wędzoną paprykę, arkusz nori i mieszkam co jakiś czas do momentu kiedy zmięknie. Można dosolić i dodać więcej papryki wędzonej. Według własnego smaku. Zostawiam do przestygnięcia. Najsłodsze jest po kilku godzinach, kiedy marchewka przejedzie smakiem wędzonej papryki i nori.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Marchewkę przechowuję w słoiku w lodówce przez około 4-5 dni. Dobrze smakuje z hummusem, omletem z ciecierzycy, twarożkiem ze słonecznika:)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2 spore marchewki
1 arkusz nori
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2-3 łyżki sosu sojowego
kilka łyżek wody
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przygotowanie:
Marchewkę myję i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw robię wstążki z marchewki. Końcówki marchewki, których nie da się już obierać zostaw do bulionu, zupy czy jakiegoś innego dania ♻️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przekładam marchewkę na patelnie. Duszę ją z kilkoma łyżkami wody i sosu sojowego, dodaję wędzoną paprykę, arkusz nori i mieszkam co jakiś czas do momentu kiedy zmięknie. Można dosolić i dodać więcej papryki wędzonej. Według własnego smaku. Zostawiam do przestygnięcia. Najsłodsze jest po kilku godzinach, kiedy marchewka przejedzie smakiem wędzonej papryki i nori.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Marchewkę przechowuję w słoiku w lodówce przez około 4-5 dni. Dobrze smakuje z hummusem, omletem z ciecierzycy, twarożkiem ze słonecznika:)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Polecam spróbować jeśli nie znacie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz