Sałatka z jarmużu

Jeden z moich ulubionych sposobów na jarmuż. Sałatka z jabłkiem, orzechami włoskimi i pietruszką. To dobry sposób na przemycenie większej ilości warzyw, może być przekąską, ale też dodatkiem do posiłku. Latem surowa zielenina dobrze sprawdza się w koktajlach, teraz częściej jem ją w sałatkach. Możesz wymienić pietruszkę na marchewkę, albo seler naciowy, skomponuj swoje ulubione warzywa:) 





Składniki:
bukiet jarmużu (około 4 szklanki pokrojonych liści)
2 średnie jabłka
średni korzeń pietruszki
1/2 szklanki orzechów włoskich 
garść szczypiorku
1 łyżka oliwy

Dressing:
2 łyżki musztardy
1 łyżka tahini
5-6 łyżek wody
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku 
opcjonalnie- łyżka syropu klonowego 




Przygotowanie:

Jarmuż myjemy i osuszamy, pozbywamy się grubych łodyg. Liście kroimy drobno, przekładamy je do miski, dodajemy łyżkę oliwy i ugniatamy jarmuż. Powinien trochę zmięknąć i puścić sok. Odstawiamy do na bok i kroimy pietruszkę, jabłka, orzechy- jeśli chcesz możesz je uprażyć na patelni. Przekładamy wszystko do większej miski. 
Mieszamy wszystkie składniki na sos i polewamy nim sałatkę. 


Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger