Ciasto filo z grzybami i tofu, chociaż możesz wymienić farsz na inny. To dobra odmiana od pierogów czy zapiekanek, robi się bardzo szybko. Ciasto filo jest mniej tłuste od francuskiego i bardzo cienkie, arkusze przypominają kartki papieru. Nadaje się do przygotowywania deserów i dań wytrawnych, Najbardziej znane jest w baklawie.
Dzisiaj mam dla Was propozycje na ciasto filo z wytrawnym farszem, który robi się szybko. Po upieczeniu wygląda jak wykwintne danie, sprawdzić się na na co dzień i na bardziej uroczysty obiad. Ciasto filo znajdziesz w marketach.
Składniki: (4-5 porcji)
400 g pieczarek
kostka tofu naturalnego (180 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże garści szpinaku
duża garść orzechów włoskich
2-3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
rozmaryn/tymianek
4 arkusze ciasta filo
łyżeczka sezamu
kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, kiedy się zeszkli dodaj czosnek i pokrojone pieczarki. Pieczarki duś na małym ogniu przez około 10-15 minut, do momentu kiedy woda odparuje z patelni, dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego. Następnie pokrusz tofu i wymieszaj całość. Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj. Zostaw na ogniu do momentu kiedy zmniejszy objętość. Odstaw farsz do ostygnięcia. Dodaj pokrojone drobno orzechy i dopraw do smaku.
Rozłóż na blacie ciasto filo, jeśli chcesz możesz użyć podwójnej warstwy. Ciasto jest cienkie, może się porwać przy zwijaniu. Rozłożyłam farsz na dwie części. Połowę rozłożyłam na podwójnym arkuszu ciasta i zwinęłam. To samo zrobiłam z drugą częścią. Ciasto zwinęłam w rulon.
Piekłam około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Nagrałam krótki filmik, na którym możesz zobaczyć jak przygotować przepis krok po kroku, znajdziesz go TUTAJ.
Znacie ciasto filo?
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz