Zdrowe odżywianie

poniedziałek, 11 września 2023

Jakich błędów unikać przy segregacji śmieci?

 Zobaczcie najnowszą kampanię edukacyjną realizowaną przez RLG Repack, która wykorzystuje satyry rysownika Andrzeja Mleczki. 

Dlaczego segregacja jest tak ważna?

Segregacja jest  bardzo ważna. Ograniczamy ogromne rozmiary wysypisk, bo im więcej będziemy segregować, tym więcej śmieci pójdzie do recyklingu i zostanie przetworzonych. Odpady nie tylko zanieczyszczają wody gruntowe i glebę, powietrze, ale również powodują emisję dwutlenku węgla i metanu do atmosfery, przyczyniając się tym samym do zmian klimatu. Niestety, z roku na rok produkujemy coraz więcej śmieci. Produkcja tworzyw sztucznych gwałtownie wzrosła w ciągu zaledwie kilku dziesięcioleci – z 1,5 mln ton w 1950 roku do 322 mln ton w 2015 roku na całym świecie.

Satyry Andrzeja Mleczki zwracają uwagę na częste nieporozumienia wokół segregacji. Każda z 5 satyr wyjaśnia konkretną budzącą wątpliwość zasadę, ma na celu zachęcenie odbiorców do wcielenia jej w życie. 


ODPADY BIO

Odpady bio najlepiej wyrzucać do brązowego pojemnika na bio luzem. Foliowe torby wyrzucone razem z odpadami bio zanieczyszczają tą frakcję. Mam w domu pojemnik, który mieści około 3 litry odpadów, wyrzucam do niego wszystkie pestki, ogryzki, obierki i opróżniłam co 2 dni. Nie jest to uciążliwe. 





ZGNIATAJ OPAKOWANIA

Opakowania należy przed wyrzuceniem zgnieść, aby zajmowały jak najmniej miejsca w żółtym pojemniku. To prosta praktyka, którą łatwo wprowadzić, przy okazji plastikowe śmieci będą zajmowały znacznie mniej miejsca. 





KARTON PO SOKU TO NIE PAPIER

Do żółtego pojemnika wrzucamy nie tylko butelki, ale też kartony po sokach czy mleku. Nazwa karton sugeruje coś innego, ale to opakowania wielowarstwowe, które powinny trafić do żółtego pojemnika. 




Warto sprawdzić, jak jest w Waszej gminie, bo w pojedynczych gminach takie opakowania zaleca się wyrzucać do kosza na papier




CHUSTECZKI NIE DO PAPIERU


Zużyte chusteczki higieniczne i ręczniki papierowe, mimo, że są z papieru, nie nadają się do recyklingu i powinny trafić do pojemnika na odpady zmieszane. Zazwyczaj są zabrudzone lub mokre, a takiego papieru nie wyrzucamy do niebieskiego pojemnika. Dodatkowo włókna celulozowe w tych produktach są na tyle krótkie, że niemożliwy jest ich recykling. W decydującej większości gmin w Polsce kartony po tzw. płynnej żywności powinny trafić do żółtego pojemnika na tworzywa sztuczne i metal. 




SZKŁO OPAKOWANIOWE 

Szkło to jeden z najlepszych surowców wtórnych.Można je przetopić praktycznie w nieskończoność bez utraty jakości. Do kontenera na szkło wrzucamy tylko SZKŁO OPAKOWANIOWE, tak powinien być podpisany zielony pojemnik. Szkło opakowaniowe to przede wszystkim słoiki i butelki. 

Mogą do niego trafić także szklane opakowania po kosmetykach. W zielonym koszu nie powinno znaleźć się nic innego. Nie wrzucamy tam stłuczonego talerza czy szklanki. To problem dla sortowni, która musi oddzielić takie stłuczki. 



Każdy z nas może poprzez codzienną prostą czynność, jaką jest segregacja odpadów ratować świat przed zanieczyszczeniem odpadami. Wystarczy dobra wola, a segregacja odpadów jest prosta :)


Jak podoba Wam się kampania?

Więcej informacji znajdziecie pod linkiem:

https://elektro3000.pl/5frakcji/am/po/blog




środa, 29 marca 2023

Co zrobić, żeby owsianka syciła na dłużej?

Co zrobić, żeby owsianka syciła na dłużej? 

Wiele osób o to pyta. często owsianka kojarzy się w zupą mleczną, czymś mało smacznym. Nie mieści mi się to w głowie, bo dla mnie to super śniadanie. Owsiankę można robić na słodko, wytrawnie, ale najważniejsze żeby jeść ją z przyjemnością. Trzeba ją lubić, a jeśli nie pasuje ci jej smak, odpuść sobie. Nic na siłę, jedząc mało satysfakcjonujące posiłki, nie jemy za wiele, potem nasze myśli krążą wokół jedzenia. Jedzenie jej nie jest wyznacznikiem zdrowego stylu życia. Jest wiele innych zdrowych posiłków, które możesz jeść:) 


Jeśli ją lubisz, ale nie syci cię na długo, możesz przyjrzeć się swojej owsiance i wprowadzić małe zmiany. 

1. Wybierz płatki górskie, im są mniej rozdrobnione, tym jest dłużej trawione i sycą na dłużej.

2. Zdrowe tłuszcze- tahini, masło orzechowe, masło migdałowe, orzechy włoskie, albo miks ulubionych. 

3. Źródło białka- przygotuj owsiankę z mlekiem sojowym, możesz też dodać kilka łyżek jogurtu sojowego lub porcje odżywki białkowej.

4. Dodaj świeże lub mrożone owoce, unikaj suszonych w większych ilościach. Suszone owoce nie są złe, ale zawierają bardzo dużo cukru, lepiej jeść je z umiarem. Lepsze będą świeże owoce. 

5.Ilość! Mała porcja 2 łyżki i pół jabłka nie jest odpowiednią porcją, a często spotykam takie przepisy. Po takiej porcji po godzinie będziecie musieli coś zjeść. 



Co nam smakuje, a co nie, do bardzo indywidualne odczucie. Podobnie jak odczucie nasycenia. Owsianka to zdrowy posiłek, do tego pyszne  i odżywcze śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na owsiankę, polecam spróbować ekspresowego przepisu z dodatkiem chia. Albo bardziej deserowej opcji z orzechami laskowymi.

Lubicie  owsiankę? 


poniedziałek, 20 lutego 2023

Ciasto filo z grzybami i tofu

Ciasto filo z grzybami i tofu, chociaż możesz wymienić farsz na inny. To dobra odmiana od pierogów czy zapiekanek, robi się bardzo szybko. Ciasto filo jest mniej tłuste od francuskiego i bardzo cienkie, arkusze przypominają kartki papieru. Nadaje się do przygotowywania deserów i dań wytrawnych, Najbardziej znane jest w baklawie.

Dzisiaj mam dla Was propozycje na ciasto filo z wytrawnym farszem, który robi się szybko. Po upieczeniu wygląda jak wykwintne danie, sprawdzić się na na co dzień i na bardziej uroczysty obiad. Ciasto filo znajdziesz w marketach.



Składniki: (4-5 porcji)

400 g pieczarek

kostka tofu naturalnego (180 g)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 duże garści szpinaku

duża garść orzechów włoskich

2-3 łyżki sosu sojowego 

sól, pieprz do smaku 

rozmaryn/tymianek

4 arkusze ciasta filo

łyżeczka sezamu

kilka łyżek oliwy


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, kiedy się zeszkli dodaj czosnek i pokrojone pieczarki. Pieczarki duś na małym ogniu przez około 10-15 minut, do momentu kiedy woda odparuje z patelni, dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego. Następnie pokrusz tofu i wymieszaj całość. Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj. Zostaw na ogniu do momentu kiedy zmniejszy objętość. Odstaw farsz do ostygnięcia. Dodaj pokrojone drobno orzechy i dopraw do smaku. 

Rozłóż na blacie ciasto filo, jeśli chcesz możesz użyć podwójnej warstwy. Ciasto jest cienkie, może się porwać przy zwijaniu. Rozłożyłam farsz na dwie części. Połowę rozłożyłam na podwójnym arkuszu ciasta i zwinęłam. To samo zrobiłam z drugą częścią. Ciasto zwinęłam w rulon. 

Piekłam około 30 minut w temperaturze 190 stopni. 


Nagrałam krótki filmik, na którym możesz zobaczyć jak przygotować przepis krok po kroku, znajdziesz go TUTAJ.



Znacie ciasto filo? 

Smacznego! 

czwartek, 2 lutego 2023

Podstawowy zestaw, który warto suplementować na diecie roślinnej

Czy jest coś takiego jak podstawowy zestaw, który warto suplementować na diecie roślinnej? Często dostaję o to pytania. Poza witaminą B12 ciężko wskazać coś dla każdego, ale biorąc pod uwagę nasze położenie geograficzne i nawyki żywieniowe można też wskazać inne składniki.

Niezwykle ważna dla organizmu jest dieta, bazująca na nie przetworzonych produktach, która obfituje w zdrowe tłuszcze (w szczególności wielonienasycone kwasy tłuszczowe - omega-3), umiarkowane ilości mięsa, złożone węglowodany, warzywa, owoce (szczególnie te bogate w polifenole i inne antyoksydanty). Niestety jedząc zdrowo nie zawsze jesteśmy w stanie zapewnić sobie wszystkie składniki w odpowiedniej ilości. W szczególności B12 (metylokobalamina albo cyjanokobalamina) - niezbędna do syntezy neurotransmiterów, jest zalecana nie tylko dla wegan i wegetarian, ale też dla osób palących i po 50 r. ż.



Witamina B12- osoby na diecie roślinnej szczególnie powinny zwracać na nią uwagę, suplementacja jest konieczna. Witamina jest potrzebna do pracy układu nerwowego i procesu krwiotworzenia. B kompleks wpływa na sprawnie działający układ nerwowy i prawidłowe przemiany metaboliczne. Niedobór lub niski poziom tej witaminy w organizmie prowadzi do anemii megaloblastycznej. Źródłem witaminy B12 są jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego- głównie mięso, nabiał i jajka. Dlatego osoby będące na dietach roślinnych, a nawet ograniczające spożycie produktów odzwierzęcych powinny włączyć suplementację.


Spożywanie produktów wzbogacanych w witaminę B12 nie jest wystarczające, znajdują się w nich zbyt małe dawki tej witaminy. Weganie, jak i wegetarianie, którzy nie suplementują mają niedobory tej witaminy. Zapotrzebowanie na B12 zależy od wieku i wynosi od 0,4 mcg w przypadku niemowląt do 2,8 mcg w przypadku kobiet karmiących.



Witamina D- mówi się o niej szczególnie zimą, ale całoroczna suplementacja nadal się rekomendowana i bezpieczna. W okresie od października do marca to must have, bo niewiele u nas słońca. To witamina, która ma szerokie spektrum działania praktycznie na każdy układ naszego ciała. Między innymi na funkcje układu odpornościowego, nerwowego,  sercowo‑naczyniowego, a także korzystny wpływ na zdrowie hormonalne.


W diecie wegańskiej jest niewiele naturalnych źródeł witaminy D. To głównie produkty fortyfikowane i grzyby. Suplementacja w miesiącach, kiedy nie wystawiamy się na działanie słońca jest konieczna.  Najlepiej zbadać jej poziom w labolatorium, a dokładniej 25(OH)D i poprosić lekarza o ustalenie odpowiedniej dawki suplementacji.



Kwasy omega-3 - suplementacja kwasów EPA/DHA to wsparcie dla układu krążenia, mózgu, a także redukcja stanów zapalnych towarzyszących powszechnym dziś chorobom przewlekłym. Dla wegan źródłem DHA/EPA może być olej z alg. Kwasy omega-3 znajdują się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Najważniejsze z nich – kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) znajdują się w tłustych rybach morskich. Nie mamy w zwyczaju jeść często tłustych ryb morskich, dlatego ten niedobór jest dość powszechny. Praktycznie jedynym źródłem tłuszczów omega-3 w diecie roślinnej jest kwas alfa-linolenowy (ALA), znajdujący się m.in. w produktach takich jak olej lniany i rydzowy, nasiona siemienia, konopi i chia. Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na temperaturę i światło, trzeba postępować z nimi w odpowiedni sposób, przechowywać w odpowiedniej temperaturze i np. mielić siemię  lniane tuż przed spożyciem.


Wyniki dostępnych badań wskazują na dużą poprawę wysycenia organizmu kwasami omega-3 (DHA i EPA) u wegan suplementujących je nawet w niskiej dawce (około 200 mg na dzień). 

Suplementy DHA roślinne zrobione są z alg morskich Schizochytrium sp., Crypthecodinium Cohnii lub Ulkenia sp. Algi te zawierają w swoim składzie nawet 40% kwasu DHA, są uprawiane w środowisku czystym i wolnym od zanieczyszczeń. Są bezpieczne zarówno dla nas, jak i dla planety.

Warto suplementować minimum 200 mg DHA na dzień, a nawet wyższe dawki (400 – 600 mg).




Produkty bogate w witaminy z grupy B, D czy kwasy omega włączam do diety, dbam o to żeby jeść zdrowo i różnorodnie, jednak suplementacja jest w niektórych wypadkach konieczna. A przed kupieniem wielu suplementów, warto zrobić badania i sprawdzić czego potrzebujemy. 


Wybrałam suplementy Helath Labs, które dobieram pod kątem moich potrzeb i badań, które robię regularnie. Stosuję je już od dłuższego czasu i widzę poprawę wyników. Jeśli potrzebujecie suplementacji dla siebie z kodem Eko10 otrzymacie -10% na WSZYSTKO przy zakupach w Health Labs ( kod afiliacyjny). 






Bibliografia:

R. Pawlak, S. J. Parrott, S. Raj, D. Cullum-Dugan, and D. Lucus, “How prevalent is vitamin B12 deficiency among vegetarians?,” Nutr. Rev., vol. 71, no. 2, pp. 110–117, 2013


E. Madry, A. Lisowska, P. Grebowiec, and J. Walkowiak, “The impact of vegan diet on B-12 status in healthy omnivores: Five-year prospective study,” Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., vol. 11, no. 2, pp. 209–212, 2012.


Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland—Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies—2018 Update.  Endocrinol.9:246